Meer dan 3.500 ondernemende tieners ingeschreven bij KvK

Ze verkopen kleding via internet, produceren online video’s of maken websites: ondernemende tieners starten steeds vaker een bedrijf. In 2018 schreven meer dan 3.500 jongeren tussen de 13 en 18 zich in bij de Kamer van Koophandel. Dat is bijna een derde meer dan een jaar eerder, meldt NOS.

De meeste jonge ondernemers zijn te vinden in Flevoland, Gelderland en Utrecht. Ook zijn het voornamelijk jongens die door de deuren van de KvK naar binnen lopen. Dat is al jaren zo. Afgelopen jaar was 78 procent van de nieuwe jonge ondernemers een jongen. De meeste nieuwe tienerondernemers hebben een bedrijf ingeschreven dat zich bezighoudt met online verkoop van kleding.

Debby van Wijngaarden van de KvK denkt dat de ondernemersgeest bij jongeren meerdere oorzaken heeft. “Wij denken dat deze generatie meer lef heeft, nieuwsgieriger én eigenwijzer is. Daarnaast ligt de wereld aan hun voeten via internet en zijn er talloze idolen zoals dj’s en vloggers die ook ondernemen.”

Er is geen minimumleeftijd om je in te schrijven bij de KvK. Toch zitten er wel haken en ogen aan jong ondernemen. Zo moet je als je jonger dan 16 bent elke beslissing door je ouders laten ondertekenen.Ook hebben de inkomsten van ondernemende tieners invloed op de kinderbijslag die hun ouders ontvangen. Als zij meer dan 1285 euro winst per kwartaal maken, krijgen de ouders geen kinderbijslag meer. Volgens de Sociale Verzekeringsbank gebeurde het in 2017 13.000 keer dat de kinderbijslag werd stopgezet.

De afgelopen 5,5 jaar hebben zich meer dan 12.000 jongeren (8-18 jaar) ingeschreven bij KvK. In 2018 begonnen de meeste jongeren een bedrijf in de categorie ‘detailhandel via internet in kleding en modeartikelen’. In 2013 was dit nog ‘ontwikkelen, produceren en uitgeven van software’.

Bron NOS