Meer dan 100.000 ondernemers moeten coronaschuld nog terugbetalen

103.000 ondernemers die achterlopen met het aflossen van coronaschulden bij de Belastingdienst worden gemaand om het geld terug te betalen of uitstel aan te vragen. Ruim 70.000 ondernemers hebben nog geen enkele aflossing gedaan van hun coronaschuld bij de overheid. In april is voor de fiscus de maat vol. Momenteel staat nog ruim 17 van de 20 miljard aan uitgestelde belastingen open .

 Ondernemers konden tijdens de coronapandemie uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst. In oktober heeft de fiscus ze gevraagd om te beginnen met de terugbetaling van bijna 20 miljard euro belastingschuld. Daar krijgen ondernemers vijf jaar de tijd voor, maar ze moeten al wel sinds oktober maandelijks een deel aflossen.Het gaat om 266.000 bedrijven die in de coronacrisis uitstel van betaling hebben gekregen. Daarvan hebben er inmiddels 21,000 hun schuld volledig terugbetaald,  een groot deel ligt op schema met betalen en ruim 100.000 hebben een betaalachterstand.

Volgens het kabinet is er mogelijk een groep ondernemers die nog niet heeft betaald omdat ze hopen op “een generieke kwijtschelding van de schulden”. Het kabinet zegt hier niet voor te kiezen, omdat dat onrechtvaardig kan zijn voor andere ondernemers die de schuld wel hebben betaald.