Lichte terugval in kantorenmarkt in 1e kwartaal 2017, vooruitzichten positief  

 

Na een zeer sterk vierde kwartaal in 2016 is er sprake van een lichte terugval in de kantorenmarkt. Blijkt uit onderzoek van Troostwijk Research.De vraag naar kantoorruimte viel met 40% terug tot 360.000 m², maar lag nog wel net boven het kwartaalgemiddelde gemeten over vijf jaar (340.000 m²). Het aanbod van kantoorruimte bleef stabiel op 9,4 miljoen m².  Vooral in de grote kantoorsteden nam het aanbod af, in de kleinere steden was sprake van een lichte stijging.

De gemiddelde huurprijs lag met € 126 per m² in het eerste kwartaal aanzienlijk lager dan in heel 2016 (€ 129 per m²). Ook hier geldt een tweedeling met hogere huurprijzen in de grote vier steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en lagere huurprijzen in kleinere steden.Na een zeer sterk vierde kwartaal waarin meer dan € 1,8 miljard in kantoren werd belegd, zakten de investeringen in de kantorenmarkt sterk terug tot circa € 640 miljoen. Desondanks is de interesse in de Nederlandse kantorenmarkt nog altijd groot en de resultaten van de eerste weken van het tweede kwartaal wijzen richting een beleggingsvolume van boven de € 1 miljard in het tweede kwartaal.

De verwachtingen voor 2017 zijn nog altijd gunstig. De Nederlandse economie ontwikkelt zich nog altijd positief waardoor de vraag naar kantoorruimte naar verwachting over het hele jaar gemeten 5-10% boven het niveau van heel 2016 uit zal komen, wat neer komt op een opname van rond de 2 miljoen m². Door de toegenomen vraag zal het aanbod verder afnemen, vooral in de grote kantoorsteden.Of het niveau van de beleggingen in 2016 (€ 4,3 miljard) zal worden geëvenaard in 2017 hangt vooral af van de beschikbaarheid aan goed product. Beleggers zijn vooral geïnteresseerd in prime kantoren op prime locaties, het aanbod van dergelijke objecten is echter zeer beperkt. De focus van beleggers verschuift hierdoor naar het segment net onder prime, i.e. langjarig verhuurde objecten op goede locaties in de Randstad of in de grotere regionale kantorenmarkten.