KPMG: Ajax grootste omzetverliezer van Europese landskampioenen door corona

Volgens de zesde editie van de KPMG Football Benchmark zorgt de coronapandemie voor grote omzetverliezen bij de voetballandskampioenen van de acht grootste competities in Europa. Alleen Manchester City en Inter Milan wisten omzetgroei te realiseren in het afgelopen boekjaar dat juni 2021 eindigde. Ajax noteerde het grootste omzetverlies van 23% met een bedrag van 37 miljoen euro. De meest waardevolle spelers in Europa zijn Erling Haland, Kylian Mbappē en Phil Foden. Het Duitse FC Bayern München is de enige winstgevende voetbalclub van de acht Europese kampioenen.

Ondanks stijgende omzet uit tv-uitzendrechten, sponsorgelden en andere commerciële activiteiten hebben ook Bayern München (-2%), Atlētico Madrid (-2%), Lille (-12%), Sporting Club Portugal (-5%) en Besiktas (-21%) omzetverlies geleden in boekjaar 2021. Manchester City (+17%) en Inter Milan (+19%) realiseerden daarentegen een omzetgroei in het tweede voetbalseizoen in coronatijd. De grote verliezen zijn te wijten aan het gebrek aan entreegelden en andere inkomsten op wedstrijddagen plus lagere inkomsten uit de verkoop van spelers.

Onder de landskampioenen heeft Manchester City de selectie met de grootste marktwaarde met 1,2 miljard euro gevolgd door FC Bayern München met 921 miljoen euro en Atlētico Madrid met 715 miljoen euro. Besiktas zag de marktwaarde van hun selectie met maar liefst 32% stijgen tot 110 miljoen euro. Daarmee is de Turkse voetbalclub wel de hekkensluiter van de acht grote clubs in Europa. De marktwaarde van de huidige landskampioenen is ook te relateren aan het aantal social media volgers van de clubs. Respectievelijk FC Bayern München, Manchester City en Inter Milan hebben de meeste volgers.

Met een schuldenlast van 245,6 miljoen euro in boekjaar 2021 is Inter Milan de meest verlieslijdende club van de acht Europese voetbalkampioenen. Ajax en het Franse Lille vormen samen met FC Bayern München de top 3 van de financieel meest gezonde landskampioenen onderaan de streep.

“De bedrijfsresultaten van de Europese landskampioenen laten eens te meer zien hoe ontwrichtend de coronapandemie is voor veel sectoren. Het initiatief om een Super League te starten, heeft de brede voetbalsector ook geen goed gedaan. Gelukkig heeft Ajax een lucratieve groepsfase in de Champions League achter de rug. Daarmee is de Amsterdamse club verzekerd van een extra ronde aan inkomsten. Dat is een positief vooruitzicht voor komend seizoen aangezien de Champions League tv-gelden goed zijn voor een derde van de totale inkomsten die ook verder gaan stijgen”, zegt Paul Adriani,  Senior Manager Sports Advisory bij KPMG.

.

Zie het volledige rapport: https://www.footballbenchmark.com/documents/files/public/The_ European_ Champions_ Report_ 2022.pdf.