Innovatieve apps die hulp bieden bij grote rampen

Een app waarmee slachtoffers van een ramp die geen mobiel bereik hebben, toch anoniem misstanden kunnen rapporteren. En een toepassing waarmee hulporganisaties data uit sociale media kunnen verzamelen over rampgebieden waar voedseltekorten zijn. Samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, Google, Universiteit Leiden en de VN-organisaties UNHCR en UNOCHA wil PwC deze ideeën verder gaan ontwikkelen.

De ideeën zijn het resultaat van de hackathon die PwC vorige maand  organiseerde en die gewijd was aan innovatie op het gebied van humanitaire hulp. Het doel van het evenement was om oplossingen te vinden voor het beter vaststellen van de hulpvraag in rampgebieden in de wereld. Daarbij keken de deelnemers hoe ze mensen in nood zelf een stem kunnen geven.

 De hackathon ging van start met meer dan zeventig deelnemers van over de hele wereld. De VN-organisaties UNHCR en UNOCHA, het World Food Program en andere hulporganisaties presenteerden welke uitdagingen zij tegenkomen in het veld. De deelnemers werkten dag en nacht door om (werkende) prototypes te ontwikkelen, waarmee mensen die in nood zijn zelf kunnen aangeven waaraan ze behoefte hebben op het gebied van hulp. Het beste idee zou bekroond worden met de Hacking Aid Award. De jury, bestaande uit onder anderen vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, UNHCR en PwC, koos uiteindelijk om de Hacking Aid Award toe te kennen aan twee teams. Een van de winnaars ontwikkelde de Dream Catcher, een app waarmee slachtoffers van een ramp vanuit gebieden waar geen mobiel bereik is, anoniem misstanden kunnen rapporteren. Die berichten worden dan versleuteld via de mobiele apparaten van mensen die wel bereik hebben, naar de UNHCR gestuurd.‘Het tweede team ontving de award voor de app Seeing Hunger. Hiermee kunnen hulporganisaties data verzamelen over rampgebieden waar voedseltekorten ontstaan. De ideeën van beide teams worden de komende maanden geïntegreerd tot één oplossing. PwC en de andere partners zullen hierbij ondersteuning bieden.  .