Inflatie stijgt naar 5,7 procent in december

Consumentengoederen en -diensten waren in december 5,7% duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In november was de inflatie 5,2%. De prijsontwikkeling van energie en voeding zorgde voor een verdere stijging van de inflatie.Met het decembercijfer is ook de inflatie van 2021 bekend. Consumentengoederen en –diensten waren in het afgelopen jaar 2,7% duurder dan in 2020.

De stijging van de inflatie kwam vooral door hogere prijzen van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming). De variabele leveringstarieven van elektriciteit en gas namen verder toe in december. Energie was in december 74,9% duurder dan een jaar eerder. In november was de prijsstijging op jaarbasis 57,4%.

Ook de prijsontwikkeling van voeding had een opwaarts effect op de inflatie. Voedingsmiddelen waren in december 2,6% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In november was dit 1,1%. Deze stijging komt met name door de prijsontwikkeling van vlees, groenten en fruit.

Motorbrandstoffen en verblijf bungalowpark drukken inflatie

De prijsontwikkelingen van motorbrandstoffen en een verblijf in een bungalowpark hadden daarentegen een drukkend effect op de ontwikkeling van de inflatie. Motorbrandstoffen waren 27,8% duurder dan vorig jaar, in november was dat 33,1%. Een verblijf in een bungalowpark was in december 7,1% goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder, in november was een verblijf in een bungalowpark nog 4,6% duurder. Het lagere gemiddelde prijsniveau in december 2021 komt doordat de kerstvakantie in 2021 later begon dan in 2020.

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en –diensten in Nederland waren volgens de HICP in december 6,4% duurder dan een jaar eerder, in november was dat 5,9%. De inflatie in de eurozone nam volgens voorlopige cijfers toe van 4,9% in november naar 5,0% in december. Het verschil tussen de HICP van Nederland en de eurozone is verder toegenomen.