Grote spreiding in productiviteit in het mkb

In het midden- en kleinbedrijf (mkb) zijn grote verschillen in de arbeidsproductiviteit (de marktwaarde van de producten minus de productiekosten) per bedrijf. Bij 20% van de bedrijven is de arbeidsproductiviteit minstens twee keer zo groot als het gemiddelde. De rest van de bedrijven behaalt een lagere productiviteit dan gemiddeld. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS naar de spreiding van de toegevoegde waarde per voltijdbaan.

Bij een vergelijking van het kleinbedrijf (met 10 tot 50 werkzame personen) en het middenbedrijf (50 tot 250 werkzame personen) blijkt dat de productiviteit in zes sectoren relatief hoger is in het middenbedrijf. De verschillen zijn het grootst in de handel en de ICT. Dit zijn tevens de sectoren met de hoogste toegevoegde waarde per voltijdbaan. In de sector vervoer en opslag lag de productiviteit zowel in het klein- als middenbedrijf op 72.000 euro.

Onder de bedrijven is sprake van een grote spreiding van de productiviteit. In nagenoeg alle onderzochte sectoren hebben de 20% bedrijven met de hoogste productiviteit meer dan het dubbele van de gemiddelde productiviteit in hun sector. In de overige 80% van de bedrijven is de productiviteit lager dan het gemiddelde. Zonder de 20% bedrijven met de hoogste productiviteit zou de gemiddelde productiviteit in alle groepen minimaal 30% lager liggen. De verschillen zijn het grootst in de handel (groothandel en detailhandel) en het kleinst in de bouw.

Ten opzichte van 2010 is de toegevoegde waarde per voltijdbaan in de meeste groepen van het niet-financiële bedrijfsleven groter in 2015. Bij het microbedrijf (0 tot 10 werkzame personen) is de toegevoegde waarde per voltijdbaan in 2015 vrijwel gelijk aan dat van 2010. Als de groep met 0 of 1 werkzame personen buiten beschouwing wordt gelaten, is hier ook een positieve ontwikkeling te zien, die vergelijkbaar is met die van het midden- en grootbedrijf.