Groot tekort aan financieel specialisten

De Nederlandse arbeidsmarkt heeft nog steeds een groot tekort aan financieel specialisten. Er zijn op dit moment ruim 38.000 vacatures voor financiële functies. Dat zijn er veel meer (22%) dan een jaar eerder, maar wel iets minder dan in het eerste kwartaal..Dat blijkt uit het onderzoek ‘Trends en ontwikkelingen over het tweede kwartaal 2017’, dat arbeidsbemiddelaar Yacht vandaag (13 juli) bekend heeft gemaakt. De doelgroep van het onderzoek loopt van accountant tot hypotheekadviseur en van boekhouder tot medewerker krediet en lening. In de meeste gevallen gaat het om een opleiding op minimaal hbo-niveau.

Het aantal vacatures voor financiële professionals in Nederland vertoont al sinds het aflopen van de economische crisis een bijna immer stijgende lijn. Alleen in de maanden april tot en met juni 2017 daalde de vraag en wel met 2% tot 38.190.De grootste krapte op de arbeidsmarkt is er bij financial controllers en auditors, blijkt uit het onderzoek van Yacht. Het aantal vacatures voor financial controllers nam in de eerste jaarhelft met 42% toe ten opzichte van precies een jaar eerder. Bij auditors was er sprake van een stijging van 37%. Ook gewild zijn business controllers (26% meer vacatures), assistent accountants (20% meer) en assistent controllers (18% meer).

Yacht deed ook onderzoek naar welke vaardigheden en competenties de werkgevers belangrijk vinden. Volgens de arbeidsbemiddelaar wordt in het functieprofiel van controllers en accountants opvallend weinig gevraagd naar kennis van data-analyse. Terwijl die discipline steeds belangrijker wordt, stelt Yacht. ‘Zelfstandigheid’ wordt wel hoog gewaardeerd in vacatures, net als een ‘professional die klaar is voor de toekomst’.

bron FD: