Forse omzetgroei detailhandel in oktober

In oktober heeft de detailhandel 5,4% meer omgezet dan een jaar eerder, meldt CBS. Dat is de hoogste groei in dit jaar. De verkopen (volume) waren 4,7% hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online weer meer omgezet.
Bij de winkels in non-food groeide de omzet met 6,9%. Het volume was 6,6% hoger dan een jaar eerder. Vooral de omzet van kledingwinkels groeide fors. Het relatief warme weer speelde in september de kledingwinkels parten. Toen kromp hun omzet fors. In oktober echter groeide de omzet van kledingwinkels met 14,4%.Winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren zetten 8,3% meer om.Ook de omzet van drogisterijen en parfumerieën en de winkels in meubels en huishoudartikelen lag in oktober hoger. De omzet van de winkels in consumentenelektronica kromp opnieuw.
De winkels in voedings- en genotmiddelen realiseerden in oktober een omzetstijging van 2,4%. De verkopen waren 1,7% hoger. De groei is toe te schrijven aan de supermarkten, waar de omzet 2,9% hoger was. De omzet van de speciaalzaken kromp licht met 0,2%.De online omzet groeide in oktober met 19,2 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels zetten 23,7% meer om. Webwinkels hebben als hoofdactiviteit verkoop via internet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 14,1%.