Finance recruitment in 2024 draait om ESG, digitalisering en persoonlijkheid

CFO’s en hiring managers krijgen het wederom niet makkelijk in 2024. Het tekort aan finance professionals is nog lang niet ingelopen. Om dit tekort in te dammen, moeten organisaties het over een andere wervingsboeg gooien. De finance afdeling moet futureproof gemaakt worden, of deze nou 20 man sterk is of uit een paar personen bestaat. Nanke van Asten, senior manager finance recruitment, licht toe welke trends nu al bijdragen aan een toekomstbestendige vormgeving van finance.   

Finance wordt real time datagedreven   

Finance processen worden steeds verder geautomatiseerd. Hierdoor komt de nadruk in finance functies bij andere vaardigheden te liggen. ‘’Analytische vaardigheden worden belangrijker, omdat finance professionals de automatisering van finance moeten opzetten en monitoren’’, licht Van Asten toe. ‘’Om dit goed te kunnen doen, moeten zij de financiële processen tot op hun duimpje kennen en het vermogen hebben het geheel te overzien’’. 

Daarnaast is het nemen van beslissingen op basis van real time data essentieel voor organisaties, omdat ze hierdoor beter kunnen anticiperen op veranderingen. Dit vereist van financials een verandering in hun werkwijze. ”Hoe sneller en accurater relevante informatie beschikbaar is gemaakt en geïnterpreteerd is, hoe beter de organisatie aangestuurd kan worden. Goed ontwikkelde sociale vaardigheden om dit over de bühne te brengen, worden daarmee ook steeds belangrijker”, aldus Van Asten.  

ESG controller in trek  

Daarnaast is de vraag naar ESG professionals hoog vanwege het verplicht worden van ESG reporting. ESG wordt hierdoor niet alleen een steeds belangrijker onderdeel van het portfolio van de CFO, maar ook binnen de organisatie als geheel. ‘’Duurzaamheid is een onderwerp dat veel professionals aanspreekt’’, zegt Van Asten. ‘’Deze professionals kunnen hun passie voor duurzaamheid perfect kwijt in de rol van ESG controller, waarin je verantwoordelijk bent voor ESG reporting. In deze rol analyseer je niet alleen financiële data, maar alle data. Dit kan een aangename afwisseling zijn binnen de carrière van de finance professional. Je richt je op data over bijvoorbeeld CO2-uitstoot, ED&I, leveranciers, partners en duurzaamheid en moet deze dataverzameling en -interpretatie bovendien nog opzetten en uitrollen. Dit maakt het ESG-vak aantrekkelijk’’, concludeert Van Asten.   

Financiële generalist heeft de toekomst   

Het is verleidelijk om een finance rol te laten vervullen door een RA- of Big Four-kandidaat, maar toch is het aan te raden om verder te kijken dan enkel het cv. Van Asten: ‘’Ik raad CFO’s en hiring managers sterk aan om rekening te houden met de lange termijn. Hoe wil je dat het finance team er over vijf jaar uitziet en wie moet je aannemen om dit te bereiken?’’. Hierbij moet je ook de toekomstige CFO in gedachten houden, die volgens Van Asten idealiter breed inzetbaar is. ‘’Zorg er daarom voor dat je een finance team bouwt waarin mensen ook horizontaal kunnen doorgroeien. Hierdoor maken zij niet alleen hun eigen carrière futureproof, maar ook de organisatie. En als je jouw finance professionals generalistischer opleidt, is de kans zelfs aanwezig  dat je jouw toekomstige CFO al in huis hebt’’.    ———————————————————————————————————-