Export krimpt ruim 2 procent in december

gisteren 09:30

Het volume van de goederenexport was in december 2,2% kleiner dan in december 2017, meldt het CBS. De daling is groter dan in november. In december 2018 kromp vooral de export van elektrotechnische apparatuur en chemische producten. Daarentegen steeg de export van machines en aardolieproducten. Het volume van de import was in december 1,7% groter dan een jaar eerder.

De groei van de import en de export wordt gedrukt door een bedrijf dat vanaf oktober 2018 een deel van zijn activiteiten heeft verplaatst naar een ander land. Verder vielen 24 en 31 december in 2018 op een maandag. Voor deze mogelijke brugdagen is conform de Europese voorschriften niet gecorrigeerd.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in februari ongunstiger dan in december. Dat komt vooral doordat de jaar-op-jaarontwikkeling van de Duitse industriële productie verslechterde. Daarnaast was het vertrouwen van industriële producenten in zowel de eurozone als geheel als in Duitsland lager dan in december.De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert het CBS niet maandelijks. Informatie over de totale export publiceert het CBS op kwartaal- en jaarbasis. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.