Export krimpt met 4% in maart

Het volume van de goederenexport was in maart 4,0%kleiner dan in maart 2019, meldt het CBS. Dit is de eerste krimp na mei 2019. In maart zijn er vooral minder transportmiddelen en machines uitgevoerd. Daarentegen lag de export van aardolie- en chemische producten hoger dan een jaar eerder. Het volume van de import was in maart 3,7 kleiner dan een jaar eerder. Er werden vooral minder delfstoffen, transportmiddelen en kleding ingevoerd dan een jaar eerder.Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in mei ongunstiger dan in maart.

In maart was vooral de export naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk fors lager dan een jaar eerder. Dat kwam mede door de flinke afname van de export van transportmiddelen. Wat de invoer betreft was vooral de import uit Rusland en Noorwegen van olie en gas fors lager.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in mei ongunstiger dan in maart. Dat komt doordat het Duitse en het Europese producentenvertrouwen lager waren, het oordeel van zowel Nederlandse als Europese ondernemers in de industrie over hun buitenlandse orderpositie verslechterde en doordat de krimp van de Duitse industriële productie groter was dan in de voorgaande maand.