Export krimpt bijna één procent in juni

Het volume van de goederenexport was in juni 0,7% kleiner dan in juni 2017, meldt het CBS. Voor het eerst in ruim vier jaar is de export iets gekrompen. Dat komt ook doordat in juni 2017 de export juist sterk groeide en op een relatief hoog niveau lag. In juni 2018 was vooral de export van aardolie-, metaal- en chemische producten lager dan een jaar eerder. Het volume van de import was in juni 2,5% groter dan een jaar eerder.
Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in augustus 2018 ongeveer even gunstig als in juni

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in augustus ongeveer even gunstig als in juni. In de radar van augustus was de ontwikkeling van de reële wisselkoers gunstiger dan in de radar van juni, maar het vertrouwen van de Duitse en Europese producenten minder positief. De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Ov