Export groeit met 5,5% in januari; detailhandel zet 3,5% meer om

Het volume van de goederenexport was in januari 5,5%t groter dan in januari 2017, meldt het CBS. De groei is kleiner dan in de twee voorgaande maanden. In januari 2018 groeide opnieuw vooral de export van personenauto’s, machines en apparaten. Het volume van de import was in januari 9,1% groter dan een jaar eerder. De groei van de import was groter dan in de voorgaande maanden.Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in maart minder gunstig dan in januari. Vooral het Duitse en Europese producentenvertrouwen zijn verslechterd in de radar van maart. Ook de ontwikkeling van de reële wisselkoers was minder gunstig dan in januari. 
Detailhandel
 
De detailhandel heeft afgelopen januari 3,5% meer omgezet dan in januari 2017, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 2,4% hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online ruim 22% meer omgezet.. Zonder de correctie naar koopdagen was de omzet van de detailhandel bijna 5% hoger dan in januari 2017.

De omzet van de winkels in non-food groeide in januari met ruim 2%. Het verkoopvolume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was ook ruim 2% hoger dan een jaar eerder.De winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren en de drogisterijen en parfumerieën realiseerden deze maand de grootste omzetstijging. Ook de omzet van de winkels in meubels en huishoudartikelen en de winkels in recreatieartikelen groeide.De omzet van de winkels in kleding was gelijk aan een jaar eerder. De winkels in consumentenelektronica en de winkels in schoenen en lederwaren zijn 2018 gestart met omzetverlies.

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in januari 1,5% meer omgezet dan in januari 2017. Het verkoopvolume kromp met bijna 1%. De omzetgroei is toe te schrijven aan de supermarkten. De omzet van de speciaalzaken kromp. Het verkoopvolume was zowel bij de supermarkten als de speciaalzaken lager dan een jaar eerder. De online omzet lag in januari 22,5% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels zetten ruim 19% meer om. Webwinkels hebben als hoofdactiviteit verkoop via internet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met ruim 26%.