Export groeit 1,5 procent in mei

Het volume van de goederenexport was in mei 1,5% groter dan in mei 2018, meldt het CBS. De groei is groter dan in de voorgaande maand. In mei 2019 groeide vooral de export van machines en chemische producten. Daarentegen kromp opnieuw de export van elektrotechnische apparatuur.

Het volume van de import was in mei 3,0% hoger dan een jaar eerder.De groei van de import en de export wordt gedrukt door een bedrijf dat vanaf oktober 2018 een deel van zijn activiteiten heeft verplaatst naar een ander land. 

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in juli minder gunstig dan in mei. Dat komt vooral doordat de ontwikkeling van de wisselkoersen op jaarbasis ongunstiger was en het oordeel van Europese producenten over de buitenlandse orders negatiever was.

Ook het producentenvertrouwen van Duitsland verslechterde en de krimp op jaarbasis van de Duitse industriële productie was groter.De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert het CBS niet maandelijks.