Equals streeft minimaal naar verdubbeling aantal vrouwen in tech in 2025


Equals Amsterdam lanceert morgen  8 maart 2022 tijdens International Women’s day haar campagne met een oproep tot meer vrouwen in de techsector. Momenteel wordt slechts 18% van de functies in tech bezet door vrouwen. Equals streeft voor 2025 naar een aandeel van minimaal 36% vrouwen.

Er zijn momenteel liefst 96.000 openstaande vacatures in de techsector. Dit biedt dus een mooie kans voor vrouwen en voor techbedrijven is dit een oplossing voor het wervingstekort. Meer diversiteit kan ook leiden tot inclusievere producten. Equals Amsterdam ziet de hoofdstad als potentiële koploper in de lijst van meest inclusieve techsteden van Europa. Om te laten zien dat er veel vrouwen succesvol werken in tech, zijn er vanaf International Women’s day 55 pilaren (‘peperbussen’) in Amsterdam bekleed met de foto’s van rolmodellen uit tientallen techbedrijven en vrouwelijke technondernemers.

 Zichtbaarheidscampagne

“Over het aandeel vrouwen in tech wordt veel gepraat en onderzocht, maar het is nu tijd voor actie. Het is tijd dat techbedrijven meer vrouwen aannemen en hen een veel toegankelijkere werkomgeving bieden”, zegt co-founder Dieuwke van Buren van Equals Amsterdam. Daarom start Equals Amsterdam vanaf 8 maart 2022 een campagne voor meer vrouwen in techberoepen. Met deze campagne roepen zij bedrijven en organisaties op om structureel te zorgen voor een groter aandeel vrouwen in techfuncties. Zodat dit aandeel minimaal groeit van 18% in 2022 naar 36% in 2025. Dit zorgt bovendien voor meer maatschappelijke inclusiviteit en een gelijkwaardig carrièreperspectief voor vrouwen.

Uit onderzoek (‘Vrouwen behouden voor de ICT’) is gebleken dat de uitstroom van vrouwen in de techbranche veel hoger is dan bij mannen. Equals lanceert binnenkort haar academy, in samenwerking met grote (tech)bedrijven en codingopleidingen. Deze academy moet zorgen voor een verdubbeling van het aantal vrouwen in de tech.

Zien doet volgen

‘You can’t be what you can’t see.’ Met dit citaat duidt Equals op het creëren van awareness, zodat (jonge) vrouwen zien dat andere vrouwen ondernemen of een baan hebben in tech. Zien doet immers volgen. En er zijn genoeg positieve rolmodellen van vrouwen in techfuncties. Maar door het relatief kleine aantal, zijn ze niet altijd even goed zichtbaar. Equals verzamelde 55 rolmodellen, fotografeerden hen en laat hen vanaf 8 maart 2022 wekenlang zien op 55 pilaren door heel Amsterdam.

Techvrouwen op pilaren

Enkele van de 55 techvouwen die vanaf 8 maart prijken op de Amsterdamse pilaren:

  • Jessica Conquet (Global Head of Cyber Security bij ABN AMRO Clearing). Zij laat zien dat je niet per se een volledige achtergrond in tech nodig hebt om er succesvol te zijn.
  • Victoria Bunyard (CTO bij IBM). Zij is één van de nog geen 25 vrouwelijke CTO’s in de Amsterdamse techwereld.
  • Alex Cappy (CEO bij Hubs). Zij laat zien dat je een succesvolle CEO kunt zijn terwijl je ook kinderen krijgt en opvoedt.
  • Amber Jae Slooten (Founder bij Fabrikant). Zij laat zien dat je een hele nieuwe (digitale) markt kan creëren met digitale fashion.

Beelden van alle 55 posters zijn hier te vinden.