Economisch beeld verbetert

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van CBS, een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur, is in december iets gunstiger dan in de voorgaande maanden. In de Conjunctuurklok van half december presteren alle indicatoren beter dan hun langjarige trend, meldt CBS.

De stemming onder consumenten is al drie maanden hetzelfde en op het hoogste niveau na augustus 2007. Het vertrouwen van de industriële producenten is echter wat minder positief in november dan een maand eerder. Dat is vooral toe te schrijven aan een minder positief oordeel over de verwachte bedrijvigheid. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen liggen boven hun langjarig gemiddelde.

Consumenten hebben in oktober 2,7% meer besteed dan in oktober 2015. Ze hebben vooral meer uitgegeven aan duurzame goederen, zoals kleding, schoenen, huishoudelijke apparaten en woninginrichting. Daarnaast hebben consumenten meer aan voedings- en genotmiddelen besteed.Het volume van de goederenexport was in oktober 5,2% groter dan in oktober 2015. De stijging is groter dan in de voorgaande maand. In oktober groeide vooral de export van personenauto’s, aardgas, chemische producten en elektrische apparaten. De wederuitvoer groeide sterker dan de uitvoer van Nederlands product.In oktober was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 0,6 % groter dan in oktober 2015. De stijging is een stuk kleiner dan in de voorgaande maanden. Dat komt vooral doordat in oktober de investeringen in infrastructuur en personenauto’s krompen. De investeringen in woningen groeiden in oktober opnieuw aanzienlijk.