Economisch beeld opnieuw beter

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van CBS,  een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur, is in maart verder verbeterd. In de Conjunctuurklok van half maart presteren alle indicatoren beter dan hun langjarige trend, meldt het CBS.Het vertrouwen van consumenten is in maart 2017 toegenomen tot het hoogste niveau in bijna tien jaar. Zowel het oordeel over de economie als de koopbereidheid verbeterde.Het producentenvertrouwen steeg in februari naar de hoogste stand in ongeveer negen jaar. Ondernemers in de industrie zijn vooral positiever over hun orderportefeuille. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen ligt boven het langjarig gemiddelde.

In januari was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 6,4 procent groter dan in januari 2016. De investeringen in personenauto’s waren in januari hoger dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat deze in januari 2016 erg laag waren.In januari 2017 is ook meer geïnvesteerd in machines, vrachtauto’s en bestelwagens dan een jaar eerder. De investeringen in woningen groeiden ook, maar minder sterk dan in de voorgaande zes maanden. In infrastructuur werd daarentegen minder geïnvesteerd dan een jaar eerder.

Het volume van de goederenexport was in januari 5,7% groter dan in januari 2016. De stijging is iets kleiner dan in de voorgaande maand. In januari groeide vooral de export van machines en apparaten, (basis)metaal- en chemische producten. Zowel de uitvoer van Nederlands product als de wederuitvoer was hoger dan een jaar eerder.Consumenten hebben in januari 2,7% meer besteed dan in januari 2016. De groei is van dezelfde orde als in de drie voorgaande maanden. Consumenten gaven vooral meer uit aan artikelen voor woninginrichting. Ook werd er, net als in december, aanzienlijk meer gas verbruikt.