Economisch beeld nagenoeg gelijk

                          

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van CBS is in juni nauwelijks veranderd, meldt het CBS. In de Conjunctuurklok,  een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuu, presteren alle indicatoren beter dan hun langjarige trend. Zo is het vertrouwen van consumenten is in juni 2017 gelijk gebleven, veranderde het economische klimaat nauwelijks en nam de koopbereidheid iets toe.

Het producentenvertrouwen daalde in mei. Ondernemers in de industrie zijn vooral minder positief over hun verwachte bedrijvigheid en hun orderpositie. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen ligt boven het langjarig gemiddelde.De export van goederen groeide in april verder. Het volume van de goederenexport was in april bijna 3% groter dan in april 2016. De groei was kleiner dan in maart. In april 2017 groeide vooral de export van elektrotechnische machines en chemische producten.

Consumenten hebben in april 2,7% meer besteed dan in april 2016. De groei is hoger dan in de voorgaande maand. Consumenten gaven vooral meer uit aan kleding en woninginrichting. Aan voedings- en genotmiddelen gaven ze ruim 2% meer uit dan een jaar eerder. Verder hebben consumenten in april 2% meer besteed aan overige goederen.Ten slotte gaven ze meer uit aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit. In april was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 1,4% kleiner dan in april 2016. Dat komt doordat vorig jaar in april twee keer zo veel in vliegtuigen is geïnvesteerd als dit jaar. Daarnaast is minder in infrastructuur geïnvesteerd. De investeringen in woningen, personenauto’s en machines namen daarentegen toe.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in april 2,4% hoger dan in april 2016. De stijging is kleiner dan in maart. Al meer dan anderhalf jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de machine-industrie groeide het sterkst.Het aantal failliet verklaarde bedrijven is gestegen. In mei 2017 zijn er 17 bedrijven meer failliet verklaard dan in april. Het aantal faillissementen in april was het laagste in ruim 9 jaar.De werkloosheid is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 6.000 per maand gedaald. In mei bedroeg het aantal werklozen 456.000, dat is 5,1% van de beroepsbevolking. Het werkloosheidspercentage is gelijk aan april, maar lager dan drie maanden geleden. Toen bedroeg het werkloosheidspercentage 5,3.
Vooral onder jongeren tot 25 jaar is de werkloosheid gedaald. Het werkloosheidspercentage nam af van 9,7 in februari tot 9,0 in mei. Dat is het laagste niveau sinds maart 2009.

 Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen groeide in het eerste kwartaal met 53.000 ten opzichte van het vierde kwartaal van 2016. Het aantal vacatures is in het eerste kwartaal van 2017 gestegen met 13.000. Dat is de sterkste kwartaal-op-kwartaalstijging in ruim tien jaar tijd. De toename van de vacatures deed zich voor in alle bedrijfstakken.In het eerste kwartaal van 2017 hebben uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en payrollbedrijven 1,1% meer omgezet dan in het kwartaal ervoor. Deze stijging is minder groot dan in het voorgaande kwartaal. Ook het totaal aantal uitzenduren nam in het eerste kwartaal opnieuw toe.Het bruto binnenlands product (bbp) is in het eerste kwartaal van 2017 met 0,4% gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2016. Dit blijkt uit de tweede berekening van het bbp door het CBS. De groei is vooral te danken aan de investeringen. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2016 was de omvang van het bbp 3,2% groter