Economie Noord-Holland hardst gegroeid

De economie van Noord-Holland, afgemeten aan het bbp, is met 2,8% in 2015 het hardst gegroeid van alle provincies. De totale economie van Nederland groeide dat jaar met 2%. De bedrijfstakken groothandel, detailhandel en verhuur van roerende goederen deden het goed in 2015 en de provincie Noord-Holland profiteerde daarvan het meest. Dat meldt CBS.

Met een groei van 2,6% profiteerden de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland net als Noord-Holland van de positieve ontwikkeling in de groot- en detailhandel. De groei van de leaseautobranche droeg hier in de provincie Flevoland ook aan bij. Doordat de gaswinning verder werd teruggebracht kromp de Groningse economie met bijna 7%. Ook de geringe economische groei in Friesland (0,5%) komt door de terugloop van de aardgaswinning. Exclusief delfstoffenwinning groeiden Groningen en Friesland met respectievelijk 1,5 en 1,7%. De groei van de Zeeuwse economie (1,9%) werd gedrukt door krimp in de chemische industrie.

Het effect van de teruglopende aardgaswinning is ook op lager regionaal niveau te zien. De economie van COROP-gebied Overig Groningen kromp met ruim 8% het sterkst. In Noord-Friesland en Delfzijl en omgeving was met -0,6 en -0,3% sprake van een kleine krimp. Door gemeentelijke herindelingen verschoven enkele gebiedsdelen van het ene COROP-gebied naar het andere, wat zich ook manifesteerde in de groeicijfers. Zo groeide Oost-Zuid-Holland ten koste van Overig Groot-Rijnmond en groeide Stadsgewest ’s-Hertogenbosch ten koste van Overig Noordoost-Noord-Brabant. Na correcties voor herindelingen groeide de economie van Alkmaar en omgeving met bijna 4% het hardst.

Per provincie

De Nederlandse economie groeide in de periode 1995-2015 met 46%, een gemiddelde van 1,9% per jaar. Flevoland maakte de sterkste groei door; de economie verdubbelde er in twintig jaar tijd (+ 100,7%). Dit is in lijn met de enorme bevolkingsgroei in Flevoland, met meer dan 50% het vijfvoudige van die van Nederland als geheel. Ook de economieën van de provincies Noord-Holland (+ 59,8%), Noord-Brabant (+ 56,4%) en Utrecht  + (55,0%)groeiden de afgelopen twintig jaar bovengemiddeld. In de provincies Groningen (+ 17,8%) en Drenthe (21,3%) werd de economische groei gedrukt door de delfstoffenwinning, maar ook exclusief delfstoffenwinning groeiden deze provincies het minst. De groei in de andere provincies beliep als volgt: Overijssel (+ 45,1%), Gelderland (+ 44,1%), Zuid-Holland (+41,3%), Zeeland (+40,4%), Limburg (+ 37,3%) en Friesland (+ 32, 2%)