Detailhandel zet ruim drie procent meer om in november

De detailhandel heeft in november 3,2% meer omgezet dan in november 2022, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 0,8% lager. De omzet van de foodsector groeide met 4,8% en de omzet van de non-foodsector met 0,7%. Online is 0,3% minder omgezet dan een jaar eerder.De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in november. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 3,7% hoger dan in november 2022.

Omzet non-foodwinkels bijna 1% hoger

De omzet van de non-foodwinkels groeide in november 2023 met 0,7%. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 2,1% lager dan een jaar eerder. De drogisterijen en de winkels in consumentenelektronica hebben in november meer omgezet dan in november 2022. Daarentegen hebben de winkels in schoenen en lederwaren, de winkels in meubels en woninginrichting, de kledingwinkels, de winkels in doe-het-zelfartikelen (inclusief keukens en vloeren) en de winkels in recreatie-artikelen in november minder omgezet.

Omzet winkels in voedingsmiddelen bijna 5% hoger

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in november 4,8% meer omzet behaald dan in november 2022. Het verkoopvolume was 1,7% lager dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten lag 5,1% hoger, de omzet van de speciaalzaken was 3,3% hoger. De online-omzet was in november 0,3% lager dan in november 2022. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 4,6% meer omgezet. De online-omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), was echter 6,7% lager.De online-omzet van de winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen lag in november 2023 hoger dan in november 2022. De online-omzet van de winkels in overige non-foodartikelen, de winkels in consumentenelektronica en de kledingwinkels was lager dan een jaar eerder