Detailhandel zet drie procent meer om in augustus

De detailhandel heeft in augustus 3% meer omgezet dan in augustus 2018, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 0,8% hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online 13,9% meer omgezet.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in augustus. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 3,9% hoger dan in augustus 2018.

De omzet van de winkels in non-food groeide in augustus met 2%. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 0,5% lager dan een jaar eerder.Voor de derde maand op rij noteerden de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren en de winkels in meubels en woninginrichting de grootste omzetstijging. Ook in het eerste kwartaal van 2019 was dit het geval. De omzet van de winkels in recreatie-artikelen en de drogisterijen was eveneens hoger dan een jaar eerder. De winkels in consumentenelektronica en witgoed, de kledingwinkels en de winkels in schoenen en lederwaren hebben in augustus minder omgezet.

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in augustus 2% meer omgezet dan in augustus 2018. Het volume bleef nagenoeg gelijk. De omzet van de supermarkten lag 2,4% hoger, die van de speciaalzaken was 0,7% lager dan een jaar eerder.

De online omzet was in augustus 13,9% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels hebben 10,5% meer omgezet. Webwinkels hebben als hoofdactiviteit verkoop via internet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 19,5%.