Detailhandel zet bijna vier procent meer om in januari

De detailhandel heeft in januari 3,7% meer omgezet dan in januari 2019, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 2,2% hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online 9,9% meer omgezet.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in januari. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 4,8% hoger dan in januari 2019.

Omzet non-foodwinkels bijna 3% hoger

De omzet van de winkels in non-food was in januari 2,7% hoger dan een jaar eerder. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) groeide met 1,8%.De winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren, de winkels in meubels en woninginrichting en de winkels in recreatie-artikelen realiseerden in januari de grootste omzetstijging.

Ook de omzet van de drogisterijen en de kledingwinkels groeide. De winkels in consumentenelektronica en witgoed en de winkels in schoenen en lederwaren boekten een omzetverlies.De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in januari 2,2% meer omgezet dan in januari 2019. Het verkoopvolume bleef vrijwel gelijk. De omzet van de supermarkten nam met 2,4% toe, bij de speciaalzaken was de stijging 1,2%.

Online omzet bijna 10% hoger

De online omzet was in januari 9,9% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels hebben 10,3% meer omgezet. Webwinkels hebben als hoofdactiviteit verkoop via internet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 9,4%.

 .