Detailhandel zet bijna twee procent meer om in oktober

De detailhandel heeft in oktober 1,6% meer omgezet dan in oktober 2016, meldt het CBS. De verkopen (het volume) waren 0,7% hoger. In de foodsector groeide de omzet met 4%, terwijl de omzet in de non-foodsector met 2,3% kromp. Daarnaast is online bijna 15% meer omgezet. Voor het eerst sinds december 2016 kromp zowel de omzet als het volume in de non-foodsector. In oktober 2017 was de omzet ruim 2 procent en het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) bijna 2% lager dan een jaar eerder.De winkels in schoenen en lederwaren en de winkels in kleding kampten in oktober met een flinke omzetdaling, terwijl ze in september van alle winkels nog de grootste omzetstijging behaalden. Dit hangt vooral samen met het weer.
Vorig jaar was september warm en droog, dit jaar was september koel en nat. Volgens een aantal winkeliers in de kleding- en schoenenbranche hebben consumenten in 2017 aankopen van kleding en schoenen in september gedaan, terwijl ze een jaar eerder deze aankopen door het goede weer (deels) voor zich uit hadden geschoven naar oktober.Ook de omzet van winkels in consumentenelektronica en de winkels in recreatie-artikelen lag lager dan een jaar eerder. Daarentegen groeide de omzet van de winkels in meubels en huishoudartikelen, de drogisterijen en parfumerieën en de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren.

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in oktober 4% meer omgezet dan in oktober 2016. Het volume groeide met ruim 1%. De omzetstijging van de supermarkten was groter dan die van de speciaalzaken. Verder was het volume bij de supermarkten hoger dan een jaar eerder, maar bij de speciaalzaken gelijk aan dat van een jaar eerder.

De online omzet lag in oktober bijna 15% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels zetten ruim 17% meer om. Webwinkels hebben als hoofdactiviteit verkoop via internet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met ruim 11%.