Detailhandel zet bijna twee procent meer om in augustus

De detailhandel heeft in augustus 1,7% meer omgezet dan in augustus 2021, meldt het CBS. Het verkoopvolume was echter 6,0% lager. De omzet van de foodsector groeide met 7,7%, terwijl de omzet van de non-foodsector kromp met 2,5%. Daarnaast is online 0,4% minder omgezet dan een jaar eerder.De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in augustus. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 3,7% hoger dan in augustus 2021.

Omzet non-foodwinkels 2,5 procent lager

De omzet van de non-foodwinkels kromp in augustus 2022 met 2,5%. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 8,1% lager dan een jaar eerder.

De drogisterijen en de winkels in recreatieartikelen hebben in augustus meer omgezet dan in augustus 2021. Daarentegen hebben andere deelbranches zoals de winkels in consumentenelektronica en witgoed, de winkels in doe-het-zelfartikelen (inclusief keukens en vloeren), de winkels in kleding, de winkels in schoenen en lederwaren en de winkels in meubels en woninginrichting in augustus minder omgezet.

Omzet winkels in voedingsmiddelen bijna 8 procent hoger; Online 0,4 procent minder omgezet

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in augustus 7,7% meer omzet behaald dan in augustus 2021. Het verkoopvolume was echter 2,8% lager dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten lag 8,9% hoger, die van de speciaalzaken in voedingsmiddelen was 1,1% lager.

De online omzet was in augustus 0,4% lager dan in augustus 2021. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 2,6% minder omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), groeide met 2,7%.De online omzet van de winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen lag in augustus 2022 hoger dan in augustus 2021. De omzet van overige online deelbranches lag in augustus 2022 iets lager dan een jaar eerder.