Detailhandel zet 4,5 procent meer om in vierde kwartaal

De totale omzet van de detailhandel was in het vierde kwartaal van 2020 4,5% hoger dan een jaar eerder. Het volume, de omzet na correctie voor prijsveranderingen, nam in het vierde kwartaal met 2,7% toe. De detailhandel realiseerde in heel 2020 een omzetstijging van 5,9%, terwijl het volume met 4,0% groeide. De omzet van de detailhandel nam hiermee voor het zevende jaar op rij toe. De foodsector behaalde met 6,9% de hoogste omzetgroei, terwijl de non-food sector nagenoeg hetzelfde heeft omgezet als in 2019.

De bestrijding van het coronavirus heeft uiteenlopende effecten op de detailhandel. In de foodsector was de omzet in het vierde kwartaal van 2020 7,3% hoger, in het derde kwartaal was dat 6,4%. Bij de supermarkten nam de omzet met 7,6% toe. De omzet van speciaalzaken zoals slagerijen, groentezaken, kaaswinkels en slijterijen groeide met 6,0%.Vanaf 15 december moesten veel non-foodwinkels sluiten vanwege de tweede lockdown. In deze sector was de omzet in het vierde kwartaal 5,6% lager. Alleen in het derde kwartaal van 2013 was de krimp ten opzichte van een jaar eerder nog groter. Het volume daalde met 6,9%.

De omzet daalde in het vierde kwartaal het sterkst bij kledingwinkels (-26,9%) en winkels in schoenen en lederwaren (-26,5%). De woongerelateerde branches bleven het ook in het vierde kwartaal goed doen. Ten opzichte van een jaar eerder namen de omzetten van de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren (+16,8%) en de winkels in meubels en woninginrichting (+3,7%) toe, maar minder sterk dan in het derde kwartaal van 2020.

Pessimisme over omzet en economisch klimaat eerste kwartaal 2021

In het vierde kwartaal van 2020 zijn er in de detailhandel 48 faillissementen uitgesproken. Dit is bijna een halvering ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen er 89 faillissementen werden uitgesproken. Ook vergeleken met eerdere kwartalen in 2020 gingen minder detailhandelaren failliet: in de eerste twee kwartalen gingen nog bijna 100 detailhandelsbedrijven failliet, in het derde kwartaal waren dat er 67.

Per saldo 35,9% van de ondernemers in de detailhandel verwachtte begin januari dat de omzet over het eerste kwartaal van 2021 zal afnemen. Het merendeel van de ondernemers verwacht dat de omzet gelijk blijft (47,3%) of afneemt (44,3%). Daarnaast gaat per saldo 12,8% van de detailhandelaren uit van een verslechtering van het economisch klimaat in het eerste kwartaal van 2021.De detailhandelaren waren wel optimistischer over de personeelssterkte. Zo verwachtte per saldo 1,5% dat de personeelssterkte toe zal nemen in het eerste kwartaal