Detailhandel zet 4,3% meer om in juni

De detailhandel heeft in juni 4,3% meer omgezet dan in juni 2016, meldt het CBS. De verkopen (volume) waren 3,7% hoger. De omzet van zowel de food- als de non-foodsector groeide. Daarnaast is online 19,5% meer omgezet.De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder correctie was de omzet van de detailhandel bijna 5 % hoger dan in juni 2016.

De omzet van winkels in de non-foodsector groeide in juni met ruim 3%. De verkopen (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) waren bijna 4% hoger dan een jaar eerder. Dit is de zesde maand op rij waarin zowel de omzet als het volume van de non-foodsector groeide.De omzet van winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren was ruim 9% hoger dan in juni 2016. Winkels in vrijetijdsartikelen zetten 3,6% meer om. Ook groeide de omzet van winkels in persoonlijke verzorging, winkels in kleding en winkels in schoenen en lederwaren. Winkels in consumentenelektronica zetten daarentegen ruim 4% minder om dan een jaar eerder. Sinds februari van dit jaar is de omzet van de elektronicawinkels onafgebroken lager dan een jaar eerder.

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden in juni een omzetstijging van 4,6%. De verkopen namen ruim 2% toe. De omzet van de supermarkten groeide met 5%. Verder was de omzet van speciaalzaken ruim 2% hoger in vergelijking met een jaar eerder. De online omzet was in juni 19,5% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De pure webwinkels, winkels met als hoofdactiviteit verkoop via internet, zetten bijna 16% meer om. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met ruim 24%