Brexit-toolkit van Douane helpt ondernemers op weg

Sinds gisteren – 13 november 2018 – Vanaf vandaag kunnen ondernemers de Brexit-toolkit van de Douane raadplegen die hen helpt tijdig voorbereidingen te treffen voor Brexit. De toolkit maakt stap voor stap inzichtelijk wat ondernemers moeten doen om de handel met het Verenigd Koninkrijk na Brexit soepel te laten verlopen.

Eén ding is vrijwel zeker: op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Ondernemers lopen hierdoor het risico dat zij vanaf 30 maart 2019 geen zaken meer kunnen doen met het Verenigd Koninkrijk. Zeker als er geen overgangsperiode komt. “Om te voorkomen dat ondernemers na Brexit voor een dichte slagboom komen te staan, roepen wij ondernemers op nu te starten met de voorbereidingen,” zegt Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse Douane. “Start vandaag nog. Want elk bedrijf heeft een aantal maanden nodig om zich voor te bereiden op de nieuwe douaneformaliteiten.”

Het startpunt van de voorbereidingen voor ondernemers is de Brexit Impact Scan. Deze scan op maat geeft ondernemers direct inzicht in welke douanevoorbereidingen en certificaten voor zijn bedrijf nodig zijn.

Elk bedrijf dat zakendoet met het Verenigd Koninkrijk moet in elk geval het volgende regelen:

Stap 1: ervoor zorgen dat zij over een EORI-nummer beschikken;

Stap 2: ervoor zorgen dat zij aangifte kunnen doen in de systemen van de Douane;

Stap 3: een registratie elektronisch berichtenverkeer aanvragen indien zij zelf aangifte doen.

De Brexit-toolkit van de Douane biedt ondernemers verdere uitleg over deze stappen. Ondernemers die aanvullende Douane-vragen hebben over hun voorbereidingen op Brexit, kunnen terecht op douane.nl/brexit.