Bouwers nemen weer mensen aan en voorzien al tekorten

Een omslag in de bouw is nabij. Na een jarenlange crisis durven bedrijven weer personeel in vaste dienst te nemen, blijkt uit een rondgang langs bouwondernemingen en brancheverenigingen. Dit is nodig ook, vakmensen zijn schaars en het tekort zal naar verwachting toenemen. Wie nu niemand aanneemt, vist over een paar jaar achter het net, meldt het FD vandaag.

Van Oord loopt voor de troepen uit. Het Rotterdamse bedrijf nam als enige van de grootste vijf bouwbedrijven zowel in 2014 als 2015 meer mensen aan, blijkt uit het jongste jaarverslag. Branchegenoot VolkerWessels, die het afgelopen boekjaar al meer mensen aannam, zal de komende jaren actiever worden op de arbeidsmarkt. Een deel is vervanging van uitstromend personeel. In het jaarverslag rept de Amersfoortse onderneming over ‘dreigende tekorten aan gekwalificeerde werknemers’.

De opleving is ook onder in de markt merkbaar. Ook onderaannemers nemen weer vaker werknemers in vaste dienst, al gaat dit mondjesmaat. ‘De bedrijvigheid en de economie trekken langzaam aan. De werkgelegenheid bij aannemers groeit wel, maar het blijft op een laag niveau’, zegt Rielèn van der Hoek, woordvoerder van Aannemersfederatie Nederland (AFNL).Dat bedrijven nog terughoudend zijn met het aannemen van nieuw personeel, heeft te maken met wet- en regelgeving. De risico’s en kosten van een vast contract zijn groot. ‘Met name de loondoorbetaling bij ziekte is een drempel. Ze hebben de crisis nog vers in het geheugen’, zegt Van der Hoek.

Toch neemt de druk toe op aannemers om personeel in vaste dienst te nemen. Tijdens de crisis huurden bouwbedrijven veelal zzp’ers in, waarbij niet altijd duidelijk was of sprake was van schijnzelfstandigheid. Strengere regels maakten de bouwers terughoudend om zzp’ers in te huren. Werkgevers bieden dan ook weer vaker een vast contract aan, merkt de AFNL.Werkgevers kunnen echter niet te lang aarzelen om mensen aan te nemen. Voor ze het weten vissen ze achter het net, omdat het tekort aan vaklieden snel oploopt. In 2017 alleen al moeten werkgevers 9600 banen extra invullen om de uitstroom in de sector een halt toe te roepen, waarschuwt Bouwend Nederland. Vooral timmerlieden en metselaars zijn schaars.Bij mbo- en hbo-opleidingen zitten echter onvoldoende studenten in de schoolbanken om aan deze vraag te kunnen voldoen. In 2016 schreven 4638 leerlingen zich in voor een bouwopleiding aan het mbo. Dit is een daling van 4,4%. Om de toenemende vraag naar personeel in te kunnen vullen, zijn in 2017 bijna 7000 leerlingen nodig.

Bron FD: