Bijna 30% meer woningtransacties in eerste kwartaal; hoogste prijsstijging koopwoningen sinds zomer 2001

Bestaande koopwoningen waren in maart 11,3% duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na mei 2001. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De index lag in maart 2021 op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in maart 62% hoger.

In het eerste kwartaal van 2021 zijn in Nederland 66.627 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 29,2% meer dan een jaar eerder. Daarnaast waren koopwoningen gemiddeld 10,3% duurder dan een jaar eerder, de grootste prijsstijging in ruim 19 jaar. In alle provincies wisselden meer woningen van eigenaar dan een jaar eerder. Met 43,3% was de toename het grootst in Noord-Holland, gevolgd door de provincie Utrecht met 42,0%. De stijging van het aantal transacties was in Zeeland het kleinst (9,2%).

Ook de prijzen van koopwoningen waren in het eerste kwartaal in alle provincies hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging was, met 13,7%, het grootst in Flevoland. In zowel Zuid- als Noord-Holland was de prijsstijging, met 9,5&, het kleinst.

Stijging aantal woningtransacties varieert sterk in de G4

In de vier grootste gemeenten van Nederland waren er in het eerste kwartaal van 2021 eveneens meer woningtransacties dan een jaar eerder. De stijging van het aantal transacties loopt sterk uiteen. Het grootst was de toename in Amsterdam, waar 74,8% meer woningen van eigenaar wisselden. In Utrecht was de stijging 47,4%, in Rotterdam 25,8% en in Den Haag 16,5%.

De prijsstijging in de vier grootste steden was echter in Amsterdam het kleinst, namelijk 6,0%. In Den Haag en Rotterdam waren koopwoningen respectievelijk 9,4 en 9,5% duurder. De prijsstijging was het grootst in de gemeente Utrecht. Daar waren koopwoningen gemiddeld 10,1% duurder dan een jaar eerder.

Stijging aantal transacties en prijzen appartementen het kleinst

Alle woningtypen waren in het eerste kwartaal van 2021 duurder dan een jaar eerder. Het grootst was de prijsstijging, met 11,4%, voor twee-onder-een-kapwoningen. Het kleinst was de toename voor appartementen, gemiddeld 8,4%. Ook de stijging van het aantal transacties was bij appartementen lager dan die bij andere woningtypen. In het eerste kwartaal zijn 20,8% meer appartementen verkocht dan een jaar eerder. De toename van het aantal transacties was, met 36,5%, het grootst voor vrijstaande woningen.