Baanverlies door coronacrisis is in veel gevallen van korte duur

De coronacrisis blijkt een minder grote banendoder dan gevreesd. Ruim zes op de tien mensen die in het eerste halfjaar van de coronacrisis waren ontslagen, hadden binnen zes maanden weer een nieuwe baan. Dat meldt het UWV donderdag in zijn jaarlijkse prognose voor de arbeidsmarkt. Zes op de tien werknemers die door corona hun baan kwijtraakten, hebben weer werk. Vaak is dat in hun oude sector, behalve in de reisbranche en de luchtvaart. Het aantal banen krimpt dit jaar nog met 1,4%, maar groeit in 2022 met 2,3%.

In het algemeen vonden de ontslagen medewerkers  werk in de sector waar ze voordien werkzaam waren. Dat geldt ook voor de horeca, de recreatie en culturele sector, sectoren die hard werden geraakt door de maatregelen tegen het virus. Ontslagen werknemers in de reisbranche en de luchtvaart moesten wel vaak omzien naar een andere bedrijfstak. Negen van de tien baanverliezers die weer aan de slag gingen, vonden elders emplooi.

De uitkeringsinstelling, die verantwoordelijk is voor de werkloosheidsuitkeringen en sinds corona ook voor de loonsteun via de NOW, verwacht dat de arbeidsmarkt zich redelijk snel zal herstellen van de coronacrisis. Dat herstel begint dit jaar met een groei van het aantal gewerkte uren met 2% en zet volgend jaar door met een banengroei van 2,3%.  Dit jaar daalt het totale aantal banen nog met 0,1%, na een krimp met 3,4% vorig jaar.

 Lees het volledige artikel: https://fd.nl/economie-politiek/1387033/baanverlies-door-coronacrisis-is-in-veel-gevallen-van-korte-duur-ijf1caHIv7O3