Afzetprijzen industrie vier procent lager in december

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in december gemiddeld 4,0% lager dan in december 2019, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 4,6%t goedkoper dan een jaar eerder.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In december 2020 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 41 euro, bijna 30% minder dan een jaar eerder. In november kostte een vat ruwe North Sea Brent ruim 37 euro. Dat is 34,5% minder dan een jaar eerder. 

Producten van de aardolie-industrie waren in december 28,1% goedkoper dan in december 2019. In november lagen de prijzen 32,8% lager dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in december 7,1% lager dan een jaar eerder. In november was de prijsdaling 9,0%.In iets meer dan helft van alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in december 2020 lager dan een jaar eerder.

Vergeleken met november zijn de afzetprijzen van de industrie in december met 1,1% gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt stegen met 0,8 procent, de prijzen op de buitenlandse markt met 1,4%.