Afzetprijzen industrie ruim 4 procent hoger

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in augustus ruim 4% hoger dan in augustus 2016, meldt het CBS. De prijsstijging is wat hoger dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie bijna 2% duurder. De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.
In augustus 2017 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 44 euro. Dat is 4,5% meer dan een jaar eerder. Een maand eerder lag de prijs voor een vat ruwe olie tegen de 43 euro, bijna 2% hoger dan in juli 2016.

De ontwikkeling van de afzetprijzen hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in augustus ruim 14% duurder dan in augustus 2016. Een maand eerder was de prijsstijging 3%.Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in augustus bijna 7% hoger dan een jaar eerder. In juli waren chemische producten ruim 4% duurder.

De prijsstijging van producten van de basismetaalindustrie lag ook boven de gemiddelde stijging van ruim 4 procent. Dat hangt onder meer samen met de relatief sterke vraag. Verder waren ook de afzetprijzen van de metaalproducten-, de voedingsmiddelen-, de rubber- en kunststof-, en de auto-industrie hoger dan een jaar eerder. De prijzen in de machine-industrie lagen daarentegen opnieuw lager dan een jaar eerder.Vergeleken met juli zijn de afzetprijzen van de industrie in augustus gestegen met bijna 1%. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 1% toe en op de buitenlandse markt met bijna 1%.