Afzetprijzen industrie bijna één procent lager

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in augustus 0,8% lager dan in augustus 2018, meldt het CBS. Dit is de eerste prijsdaling in bijna 3 jaar. In juli waren de producten van de industrie nagenoeg even duur als een jaar eerder.De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

In augustus 2019 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 53,5 euro. Dat is ongeveer 16% minder dan een jaar eerder. In juli 2019 was de prijs voor een vat ruwe olie ruim 57 euro, bijna 11% lager dan in juli 2018. De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in augustus 13,6% goedkoper dan in augustus 2018. In juli lagen de prijzen 6,8% lager dan in juli 2018.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in augustus 5,1% lager dan een jaar eerder. In juli was de prijsdaling 4,5%.In de meeste overige bedrijfstakken van de industrie lagen de prijzen in augustus 2019 hoger dan een jaar eerder.

Vergeleken met juli zijn de afzetprijzen van de industrie in augustus met 0,7% gedaald. De prijzen op de binnenlandse markt bleven gelijk, terwijl de prijzen op de buitenlandse markt met 1,3% daalden.