Afzetprijzen industrie 2 procent hoger in mei

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in mei 2,0 procent hoger dan in mei 2018, meldt het CBS. De prijsstijging is kleiner dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 3,3 procent duurder dan een jaar eerder.

De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.In mei 2019 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ongeveer 63 euro. Dat is bijna 4 procent minder dan een jaar eerder. In april 2019 was de prijs voor een vat ruwe olie ongeveer 64 euro, bijna 9 procent hoger dan in april 2018.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in mei 0,2 procent duurder dan in mei 2018. In april lagen de prijzen ruim 10 procent hoger dan in april 2018.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in mei 0,6 procent hoger dan een jaar eerder. In april was de prijsstijging 1,3 procent.

In de meeste bedrijfstakken van de industrie lagen de prijzen in mei 2019 hoger dan een jaar eerder.)Vergeleken met april zijn de afzetprijzen van de industrie in mei 0,1 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 0,4 procent toe, terwijl de prijzen op de buitenlandse markt daalden met 0,2 procent.