91% van de dierenklinieken neemt medicijnafval van klanten in

Medicijnafval op een veilige manier verwerken beschermt het milieu. Daarnaast voorkomt het dat mensen of huisdieren in aanraking komen met schadelijke stoffen. Uit onderzoek van huisdierenverzekeraar OHRA blijkt dat 91% van de ondervraagde dierenklinieken medicijnafval van klanten kosteloos inneemt. Bij ongeveer 10% van deze klinieken krijgt de klant zelfs (een deel van) het aankoopbedrag terug als de medicijnen nog bruikbaar zijn. 

  Niet elk huisdierenbaasje is zich ervan bewust dat medicijnen het (oppervlakte)water kunnen vervuilen wanneer medicijnafval niet op de juiste manier wordt ingeleverd. OHRA streeft naar meer bewustwording hierover, en dat vindt 86% van de dierenklinieken die de online survey invulden een goed idee. Medicijnresten kunnen ook via de ontlasting van een huisdier in het milieu terechtkomen. Daar staan veel huisdierenbaasjes (nog) niet bij stil.  

Stijn Peters, dierenarts bij Dierenziekenhuis Eindhoven: “Hondenpoep hoort bij het restafval en niet in de natuur. Veel honden gebruiken regelmatig medicijnen. Als je je hond ontwormt, een vlooientablet of antibioticum geeft, dan wil je dit niet in het milieu achterlaten. Zeker tijdens zo’n behandeling is het dus belangrijk om hondenpoep op te ruimen en bij het restafval weg te gooien. Als dierenartsen mogen we hier ook meer aandacht aan besteden, want alle medicijnresten die in het milieu komen zijn schadelijk voor de biodiversiteit.”

  Overgebleven medicijnen of verstreken houdbaarheid Wat er gebeurt met medicijnafval van dierenklinieken verschilt, blijkt uit de online survey van OHRA. Zo gaat 12% naar een afvalverwerker, 4% naar een milieustraat, 3% naar een apotheek en 11% naar een asiel of stichting in Nederland of het buitenland. In de meeste gevallen (70%) wordt medicijnafval echter opgehaald door een andere partij, bijvoorbeeld door een lokaal crematorium waarmee de dierenkliniek een overeenkomst heeft.

  Peters: “Als dierenartsen horen we vaak van huisdierenbaasjes dat zij overgebleven medicijnen bewaren en uiteindelijk thuis weggooien in de prullenbak. Maar eigenlijk moeten alle oude medicijnen naar de milieustraat gebracht worden voor de juiste verwerking. Gelukkig nemen veel dierenartspraktijken en dierenziekenhuizen medicijnafval van klanten aan. En de meeste apotheken doen daar ook niet moeilijk over. Het is de bedoeling dat al die ingeleverde medicijnresten veilig vernietigd worden.”  

Tips om medicijnresten in het milieu te voorkomen Huisdierenbaasjes kunnen verschillende dingen doen om medicijnresten in het milieu te voorkomen. Peters en OHRA hebben vijf concrete tips:   

Voorkom ziektes: Vaccinaties, tandheelkundige zorg en vlo- en tekenbestrijding kunnen veel ziektes voorkomen. Zo wordt de kans op (meer ingrijpende) medische behandelingen kleiner.

Gebruik medicatie op de juiste manier: Volg de instructies van de dierenarts nauwkeurig op. Gebruik de juiste dosering en maak de volledige kuur af. Veeg na het toedienen de handen eerst af aan keukenpapier en was ze daarna goed met zeep.

Doe medicijnen verantwoord weg: Blijven er medicijnen van een huisdier over? Gooi ze niet bij het gewone huisvuil. Denk ook aan naalden en medicijncontainers. Lever ze in bij de milieustraat of vraag een dierenkliniek om het af te voeren.

Gooi hondenpoep bij het restafval: De voedingsstoffen en medicijnresten in hondenpoep kunnen een negatief effect hebben op de natuur. Neem daarom tijdens het uitlaten altijd (biologische) hondenpoepzakjes mee. Gooi gebruikte zakjes bij het restafval.

Gooi kattenbakvulling bij het restafval: Kattenbakvulling kan ziekteverwekkers en medicijnresten bevatten. Gooi het bij het restafval en dus niet op een composthoop, in de tuin of bij het gft.