Shopopop voorziet in 2023 grote vraag naar duurzame en maatschappelijk betrokken bezorgdiensten

Shopopop, de Europese pionier en marktleider in crowdshipping, verwacht dat dit in 2023 nog niet volledig tot rust zal komen, maar voelt dankzij een grote betrokkenheid bij duurzaamheid en de gemeenschap de wind in de zeilen.

Terugblik 2022

De markt voor thuisbezorging was 2022 volop in beweging. Met name het overbruggen van de “last mile’ van bezorging tussen het laatste distributiepunt en de voordeur bleek voor veel dienstverleners een te grote uitdaging. Problemen door personeelstekorten, hogere schulden, lage rendementen, een afnemende vraag en teruglopende klanttevredenheid hebben al geleid tot het vertrek of faillissement van een aantal bezorgdiensten.

Shopopop maakte dankzij zijn platform voor ‘crowdshipping’ in 2022 een gestage groei door. Particuliere bezorgers (shoppers) leveren tijdens hun geplande verplaatsing producten af bij een klant. Het bedrijf zoekt niet naar een snelle winst, maar committeert zich voor de lange termijn aan duurzaamheid en de gemeenschap.

Marktontwikkeling voor 2023

Naast de uitdagingen om de last mile te overbruggen, blijven duurzaamheid en sociale cohesie belangrijke trends in 2023. De rust zal daarom in de markt voor last mile-bezorging in het komende jaar nog niet terugkeren. Dit geeft Shopopop wind in de zeilen, want het bedrijf richt zich uitsluitend op de last mile en heeft aan shoppers geen gebrek.

Same Day Delivery

“Vandaag besteld, vandaag in huis” was tot nog toe een belofte waarmee winkeliers zich konden onderscheiden van de concurrrentie. Echter, nu grotere winkelketens, zoals Blokker, deze bezorgoptie al aanbieden, wordt Same Day Delivery in 2023 steeds meer de norm. Dit betekent dat ook de lokale winkeliers moeten voldoen aan de wensen van klanten die hun bezorging dezelfde dag nog verwachten.

Grote aanbieders hebben de schaalgrootte om de kosten voor Same Day Delivery te dragen. Lokale winkeliers worstelen echter hoe zij pakketten zo goedkoop mogelijk bij de klant kunnen krijgen. Het ontbreekt hen vaak aan de mankracht om alle bezorgingen te verzamelen en te verpakken. Bovendien hebben zij voor de verzending meestal geen andere optie dan de diensten van de grote pakketbezorgers. Doordat het echter om lage volumes gaat, zijn de kosten daarvoor bijzonder hoog.

Shopopop brengt met een platform dat de deeleconomie ten volle benut de uitkomst voor dit vraagstuk. Shoppers kunnen de bestelling meestal binnen maximaal drie uur bezorgen, maar doorgaans gebeurt dit nog veel sneller. Winkeliers kunnen daarmee voldoen de vraag naar Same Day Delivery en tegelijkertijd de kosten hiervoor minimaliseren. Lokale winkeliers voelen zich betrokken bij hun klanten en binden zich met deze dienst nog hechter aan hen.

Senioren

Op dit moment zijn in Nederland 3,5 miljoen mensen met een AOW-uitkering. Mensen worden vitaler oud en dat betekent dat een groep senioren nog een actieve invulling zoekt voor hun leven. Voor een andere groep werkt ouderdom juist eenzaamheid in de hand. Shopopop biedt voor beide groepen een uitkomst. De rol van shopper is een leuke activiteit die ook nog eens wat oplevert en die tegelijkertijd zorgt voor sociaal contact tussen shopper en klant.

Bezorgschaamte

De klimaatverandering werkt een blijvende aandacht voor duurzaamheid in de hand. Mensen voelen een hogere druk om te kiezen voor bezorgopties met minimale CO2-uitstoot en verpakkingen. Het financiële voordeel voor producten die ‘van ver’ komen weegt niet meer op tegen de klimaatvoordelen van lokaal winkelen. Het enige obstakel is nog dat voor veel consumenten een snelle bezorging, het liefst dezelfde dag nog, wel hoog op het wensenlijstje blijft staan. Shopopop verenigt die twee vraagstukken en maakt bezorging van lokaal gekochte artikelen op dezelfde dag, vaak zelfs binnen 3 uur, mogelijk. Er is minder uitstoot doordat er geen extra verplaatsing nodig is. Het product is continu in ‘mensenhanden’ en wordt veilig en met zorg behandeld. Hierdoor zijn aanvullende verpakkingen en vulmaterialen overbodig.

Nabuurschap

Door alle crises, van corona, inflatie, vergrijzing, oorlog en migratie, worden mensen zich beter bewust van het belang van nabuurschap. Niemand kan deze problemen op individueel niveau oplossen en we zullen er gezamenlijk de schouders onder moeten zetten. 2023 zal een keerpunt zijn in de maatschappij, waar het tijdperk van ‘ik eerst’ ten einde begint te lopen en mensen steeds meer oog voor elkaar zullen krijgen. Het motto van Shopopop “ga je toch van A naar B, neem dan wat voor een ander mee” is dan niet meer dan vanzelfsprekend.

Caroline Schuurs, countrymanager Benelux bij Shopopop: “De huidige tijd roept om een oplossing zoals Shopopop. Ons platform is net zo snel en eenvoudig in te zetten in een klein dorp als in een grote stad. Dit is interessant voor grote winkelketens, maar ook voor lokale bloemisten, bakkers, slijters, drogisterijen, etc. Voor shoppers biedt dit de gelegenheid voor extra inkomsten en het is een uitkomst voor klanten die in tijdnood zitten, kampen met een fysiek gebrek of die zich zorgen maken over duurzaamheid. Shopopop voorziet in een community die daarbij aansluit en uiteindelijk heeft de hele samenleving daar baat bij.”