Onderzoek: restauratiesector nauwelijks geraakt door corona

Corona heeft tot nu toe nauwelijks vat op de restauratiesector. De jaaromzet van de sector (1 juni 2019 – 1 juni 2020) steeg met een krappe 20 miljoen euro, blijkt uit een onderzoek van GA-Platform Restauratie.

De omzetstijging is daarmee wel lager dan het jaar daarvoor (toen was er sprake van een groei van 40 miljoen euro), maar er is zeker geen sprake van een daling. Bij de meeste bedrijven bleef de omzet gelijk (67%), bij 25 % was er sprake van groei. De totale jaaromzet komt uit op 401 miljoen euro, waarvan 241 miljoen euro uit restauratie van monumenten. Van teruglopende opdrachten door de coronacrisis is bovendien nauwelijks sprake. 9% van de bedrijven heeft ermee te maken. Over de komende maanden zijn de meeste bedrijven ook redelijk positief: het gros (62%) denkt de omzetverwachtingen niet te hoeven bijstellen. 30 procent verwacht een omzetstijging en 8% een daling. De grootste optimisten zijn de voegers en molenmakers.

Optimistisch

Meer dan de helft van de bedrijven (57%) verwacht dit jaar een gelijke omzet te behalen als de nu gerealiseerde; 13% denkt te gaan zakken en 30% verwacht een groei.Afgelopen jaar zijn er ook meer werknemers de sector ingestroomd: er is sprake van een stijging van 200 extra medewerkers. Wel werken er minder zzp’ers. Dat is volgens het onderzoek te verklaren door het feit dat de restauratiesector meer waarde hecht aan een vaste kern medewerkers.

Ook bij de groei van het aantal medewerkers is het grootste gedeelte van de bedrijven optimistisch: 65% van de bedrijven verwacht meer medewerkers aan te nemen in de komende drie jaar.In de hele bouwsector lag de omzet in augustus nog 2,6% lager dan vorig jaar, blijkt uit de laatste Bouwmonitor van Cobouw en USP. 

Bron Cobouw