Nederlandse muziekindustrie succesvolste muzikale exportproduct in crisis

De exportwaarde van Nederlandse muziek was vorig jaar meer dan twee  keer zo hoog als in 2021 en 2020,maar ligt nog altijd een stuk lager dan voor corona.Dat blijkt uit cijfers van muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra.   In 2022 werd voor zo’n 171 miljoen euro aan Nederlandse muziek verkocht.Het  grootste deel van dat bedrag kwam van buitenlandse optredens,met Nederlandse  dj’s als lucratiefste exportproduct.  

 In 2019 bedroeg de exportwaarde nog 214 miljoen euro.Dat de waarde in 2022 nog  flink lager lag,is onder meer te verklaren doordat artiestewn nog niet overal in Azië kunnen optreden. Elektronische muziek, dance is nog altijd verreweg het succesvolste muzikale exportproduct van Nederland. Het gaat niet alleen om de wereldberoemde dj’s, maar ook om management, boekingskantoren, organisatoren, promotors, studio’s, techniek, apparatuur en creativiteit in de vorm van festivalontwerp en -concepten. Clubs hebben een belangrijke rol: zij vormen de kraamkamer van het Nederlandse talent. Het belang van de elektronische muziekindustrie wordt ook onderstreept in het jaarlijkse onderzoek van Buma Cultuur naar de exportwaarde van de Nederlandse muziek.

De elektronische muziek is verantwoordelijk voor bijna drie kwart van de inkomsten in het buitenland. Concreet: in 2018 kwam 73,4% van de 216,5 miljoen voor rekening van de dancemuziek (optredens, opnamen), nl. bijna 159 miljoen. In 2008 was het aandeel dancemuziek nog 35,4%, met een geschatte waarde van 17,8 miljoen.Geschat wordt dat dit jaar de dance een exportwaarde zou hebben van zo’n 200 miljoen, als er geen covid-19-crisis was geweest.De exportwaarde is echter een klein onderdeel van het geheel. Als je kijkt naar festivals in Nederland en Nederlandse festivalconcepten die internationaal succesvol zijn, gaat het zeker om honderden miljoenen dat in Nederland wordt verdiend.

Bron NOS