Handel tussen Moskou en de Europese Unie stijgt met 2% in het eerste kwartaal van 2021

In de periode van januari tot maart 2021 is de totale handel tussen Moskou en de lidstaten van de EU met 2% toegenomen tot $ 27,46 miljard. Volgens Vladimir Yefimov, de locoburgemeester van Moskou voor economisch beleid en relaties op het gebied van onroerend goed, is de hoofdstad goed voor de helft van het handelsvolume tussen Rusland en de Europese Unie.

“In de periode van januari tot maart van dit jaar bedroeg het totale handelsvolume tussen Moskou en de EU-lidstaten $ 27,46 miljard, een stijging van 2% in vergelijking met vorig jaar”, aldus de locoburgemeester. “Van dat totaal was de export van de zogeheten non-resource en non-energy goederen voor 1,6 miljard dollar, een stijging van 46,2% op jaarbasis en 79,2% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019. Duitsland, Italië, Tsjechië, Nederland, Finland en Zweden waren belangrijke afnemers van de export van Moskou.”

Volgens Yefimov is deze opleving van de export buiten natuurlijke hulpbronnen en energie van cruciaal belang voor Moskou, aangezien de stad doelen nastreeft die zijn vastgesteld in een nationaal programma met de titel Internationale samenwerking en export. Volgens dit programma moeten Moskou en andere Russische regio’s hun export van niet-grondstoffen en energie tussen 2020 en 2030 met 70% verhogen.

Industriële goederen vormen een aanzienlijk percentage van de uitvoer van Moskou naar de 27 EU-lidstaten en waren in het eerste kwartaal van 2021 goed voor 1,57 miljard dollar, een stijging met 49,2% in vergelijking met een jaar geleden. Tot de belangrijkste industriële exportproducten behoren polyethyleen, polypropyleen, autobanden, immunologische behandelingen, vaccins en elektronische apparatuur voor de industrie.

“De exporteurs van Moskou hebben Europa hoogtechnologische producten te bieden,” zegt  Alexander Prokhorov, head of Moscow’s department for investment and industrial policy “Componenten voor de elektronica- en auto-industrie – zaken als geïntegreerde circuits, EMV-kaarten en soortgelijke producten – zijn goede voorbeelden.”Prokhorov voegt eraan toe dat hij potentieel ziet voor de exporteurs van de hoofdstad in de relatief nieuwe niche van de organische cosmetica. Aangezien in Moskou gevestigde bedrijven al cosmetica naar Europa exporteren, is biologische cosmetica het bestuderen waard.

In het eerste kwartaal van 2021 kocht Italië voor $ 407,46 miljoen  aan Moskouse industriële goederen, waarmee het de grootste exportafnemer van de stad is. Italië werd gevolgd door Duitsland, dat voor $ 352,38 miljoen  aan industriële goederen kocht, en Tsjechië, dat $ 176,09 miljoen kocht. Natalia Shuvalova, directeur van het Mosprom Center, een non-profit groep die steun verleent aan de industriële exporteurs van de hoofdstad, ziet de export van Moskou van niet-grondstoffen en niet-energie gestaag groeien dan de totale export, die gedomineerd wordt door minerale hulpbronnen. Zij meent dat de export van niet-grondstoffen en niet-energie daardoor in een goede positie verkeert om de handelssamenwerking tussen partners in Moskou en Europa te bevorderen.

Het Mosprom Center voorspelt dat Duitsland, Polen, Oostenrijk en Slovenië in de nabije toekomst de meest veelbelovende exportmarkten zullen zijn, omdat deze landen volgens de deskundigen de grootste stijging van de invoer in de afgelopen drie jaar hebben laten zien.