Fugro verwerft twee Nederlandse onderzoeksopdrachten voor windmolenparken op zee

Fugro heeft twee opdrachten voor geotechnisch onderzoek verkregen voor de ontwikkeling van de Nederlandse offshore windzones IJmuiden Ver Site V-VI, Nederwiek (zuid) Site I en Hollandse Kust (west) Site VIII. Dit is de grootste campagne van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) tot nu toe en maakt deel uit van de versnelde ontwikkeling door de Nederlandse regering overeenkomstig de routekaart voor windenergie op zee 2030. Eenmaal voltooid zullen de windparken een totaal geïnstalleerd vermogen leveren van circa 4,7 GW.

De uitgebreide geodata zullen door de ontwikkelaars van de windparken worden gebruikt als input voor voorlopige technische ontwerpstudies en toekomstige aanbestedingen, en zullen ook beschikbaar zijn voor het ontwerp van stroomkabels, archeologisch en marien biologisch onderzoek.  Gespecialiseerde geotechnische schepen van de Fugro-vloot zullen in maart 2023 met het onderzoek beginnen en dit voortzetten tot in het vierde kwartaal van 2023.

Het veldwerk omvat onderzoek van de zeebodem en de ondergrond, waarbij gebruik wordt gemaakt van de modernste technieken en innovaties, waaronder Fugro’s SEACALF® Mk V DeepDrive® systeem voor kegelpenetratie van de zeebodem en WISON® Mk V Ecodrive. Fugro’s data delivery platform zorgt voor veilige en gemakkelijke toegang voor opdrachtgevers. De toegenomen laboratoriumcapaciteit aan boord van de schepen zorgt voor een snellere verwerking van de resultaten. Latere uitgebreide laboratoriumtesten zullen plaatsvinden in Fugro’s onlangs uitgebreide laboratoria in het Verenigd Koninkrijk en België.

Peter-Paul Lebbink, RVO’s Coördinator Bodemkarakterisatie, licht toe: “Met de gunning van dit uitgebreide geotechnische onderzoek zet RVO opnieuw een belangrijke stap in de realisatie van de Offshore Windenergie Roadmap 2030.  We kijken uit naar de hoogwaardige geotechnische resultaten van Fugro in 3 verschillende Nederlandse windparkzones op zee”.

Erik Jan Bijvank, Fugro’s Group Director Europe & Africa verklaarde: “Wij zijn verheugd dat dit belangrijke project aan ons is gegund en dat wij de Nederlandse overheid kunnen ondersteunen bij het realiseren van haar nieuwe duurzame doelstellingen. Onze unieke combinatie van technische mogelijkheden, middelen, innovaties en getalenteerde mensen onderstreept onze inzet voor een veilige en leefbare wereld door het leveren van de best mogelijke gegevens ter ondersteuning van de energietransitie”.

Deze opdrachten waren al gedeeltelijk opgenomen in Fugro’s 12-maands orderportefeuille per september 2022.