Economie groeit met 2,6 procent in tweede kwartaal 2022

 Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2022 met 2,6% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Bij de eerste berekening, die is gepubliceerd op 17 augustus, kwam de groei ook uit op 2,6%. De tweede berekening van het bbp wordt ongeveer 85 dagen na afloop van het kwartaal gepubliceerd.

De investeringen en de overheidsconsumptie zijn opwaarts en het handelssaldo is neerwaarts bijgesteld. Per saldo is het groeicijfer gelijk aan dat van de eerste berekening. Ook het totaalbeeld is niet veranderd. De investeringen en het handelssaldo (export minus import) droegen het meest bij aan de economische groei. Ook de consumptie door huishoudens had een positieve bijdrage.

Bij elke nieuwe berekening van het bbp bepaalt het CBS ook opnieuw de seizoengecorrigeerde reeks van de eerder gepubliceerde kwartalen. Dit heeft geleid tot een bijstelling van de bbp-groei in het eerste kwartaal van 2022 van 0,5 naar 0,4%

Groei ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021

Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het tweede kwartaal met 5,1%. Volgens de eerste berekening was dat 5,3%. De neerwaartse bijstelling wordt veroorzaakt door nieuwe cijfers over de financiële instellingen, de uitzend- en reisbranche, onroerend goed en de horeca.Het totaalbeeld is niet veranderd. Vooral de consumptie door huishoudens, het handelssaldo en de investeringen droegen bij aan deze groei.

Volgens de tweede berekening steeg het aantal banen van werknemers en zelfstandigen in het tweede kwartaal met 85 duizend ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. De eerste berekening kwam uit op een toename van 94.000 banen.Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021 waren er in het tweede kwartaal van 2022 volgens de tweede berekening 474.000 banen van werknemers en zelfstandigen meer. Dat was bij de eerste berekening 484.000.De banencijfers zijn bijgesteld op basis van aangevulde broninformatie.