Cobouw Kwartaalupdate: bouw herpakt zich na coronamaanden, maar schade blijft fors

De bouw is grotendeels op adem gekomen na de zware coronamaanden voor de bouwvak. Toch is de schade fors: de productie is 4% ingezakt en er zijn 5.000 banen verloren gegaan.Dat blijkt uit de kwartaalupdate van Cobouw, waarin de opvallendste marktontwikkelingen in de bouw over het derde kwartaal worden beschreven.

De bouw kreeg in het tweede kwartaal harde klappen door corona. Er werd 4,2% minder geproduceerd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het had echter erger gekund. In landen met een zware lockdown kletterde de productie naar beneden. Tussen februari en april zakte de bouwproductie in Frankrijk bijvoorbeeld met 61%, in Spanje met 28% en het Verenigd Koninkrijk had te kampen met een daling van 44%.

Download de kwartaalupdate

Lockdown

In landen als Roemenië (+3%) en Zweden (+0,5%) was er echter weinig aan de hand. Ook in Nederland was er een groei te zien: +0,7%. In heel Europa viel de bouwproductie in de zwaarste maanden per saldo 26% terug. Maar toen de lockdowns stopten, herstelde de bouw opvallend snel. Tussen april en juni groeide de Europese bouwproductie met 27%. Daarmee kwam de sector terug op 95% van het niveau van februari. De Nederlandse bouw, waar in maart nog de hoogste bouwproductie sinds de financiële crisis werd bereikt, kwam uit op 96% van de pre-coronaproductie.

Is het alleen het virus dat de Nederlandse bouwers dwars zit? Van de bedrijven die de afgelopen maanden omzetverlies noteerden, wijst 75 procent de impact van corona als belangrijkste oorzaak aan, bleek in juli uit het BouwMonitor-onderzoek van Cobouw en USP. Maar er is meer aan de hand. Bijna de helft van de bouwers met omzetverlies geeft aan dat de stikstofproblematiek en/of PFAS-restricties ook nog steeds een belangrijke hinderpaal zijn. Veel projecten zijn uitgesteld. 40% van de bouwers heeft last van vertraging in de afgifte van bouwvergunningen.

Dizzy

De bouw kreeg dus een dreun door corona, maar was al een tijdje dizzy door stikstof en PFAS. De economische schade lijkt tot nu toe mee te vallen. Wel daalde het aantal vaste banen in het tweede kwartaal vergeleken met het eerste kwartaal fors. 3.000 werknemersbanen gingen er verloren. Het aantal zelfstandigen in de bouw daalde in dezelfde periode met 2.000.