Bijna drie op de vijf Duitse brancheorganisaties zien 2023 somber in

 Bijna drie van de vijf Duitse brancheorganisaties zijn pessimistisch over volgend jaar en verwachten dat hun bedrijven minder zullen produceren omdat de hoge energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne geen tekenen van afzwakking vertonen, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerde enquête.

Van de 49 verenigingen die door het economisch instituut IW werden ondervraagd, zeiden er 30 te verwachten dat hun leden minder zullen produceren, terwijl 13 zeiden te verwachten dat hun sectoren meer zullen produceren. Bijna 40 verenigingen gaven aan  dat de huidige situatie voor hun bedrijven slechter is dan een jaar geleden, toen velen ervan uitgingen dat het ergste van de coronavirus pandemie grotendeels achter de rug was.

 Met een inflatie op recordhoogte is de stemming in de Duitse economie echter niet hersteld, aldus het onderzoek dat  van medio november tot begin december werd gehouden. “Het bedrijfsleven verwacht niet dat de hoge energieprijzen in de nabije toekomst zullen dalen tot het niveau van vóór de crisis. Dat vertroebelt de vooruitzichten voor het komende jaar enorm”, aldus economisch expert Michael Groemling van IW.  Hij waarschuwde dat de situatie voor energie-intensieve bedrijven bijzonder precair is en dat hun succes afhangt van betaalbare energie.