Afzetprijzen industrie 0,6 procent hoger in februari

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in februari gemiddeld 0,6% hoger dan in februari 2020, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 2,1% goedkoper dan een jaar eerder.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In februari 2021 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 51 euro, circa 1% meer dan een jaar eerder. In januari kostte een vat ruwe North Sea Brent ruim 45 euro. Dat is bijna 21% minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in februari 3,1% goedkoper dan in februari 2020. In januari lagen de prijzen 19,4% lager dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in februari 2,2% hoger dan een jaar eerder. In januari lagen de prijzen 2,2% lager dan in januari 2020.In meer dan helft van alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in februari hoger dan een jaar eerder.

Vergeleken met januari zijn de afzetprijzen van de industrie in februari met 2,1% gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt stegen met 1,9%, de prijzen op de buitenlandse markt met 2,3%.