Zweedse marktleider Folksam lekt abusievelijk gegevens van miljoen klanten

De grootste verzekeraar van Zweden, Folksam, dat ongeveer de helft van de Zweedse huishoudens als klant heeft, heeft  per ongeluk privégegevens van ongeveer een miljoen van zijn klanten gelekt naar een handvol van ’s werelds grootste technologiebedrijven, Facebook, Google, Microsoft en LinkedIn. 

“We nemen wat er is gebeurd serieus. We zijn onmiddellijk gestopt met het delen van deze persoonlijke gegevens en hebben de betreffende bedrijven verzocht om deze te verwijderen ”, zegt Jens Wikstrom, hoofd marketing van Folksam, in een verklaring. De gegevens omvatten burgerservicenummers, die in Zweden veel worden gebruikt voor dagelijkse activiteiten, waaronder bankieren, en informatie over wie een zwangerschapsverzekering had gekocht.  

Europese toezichthouders hebben bedrijven de afgelopen jaren zware boetes opgelegd voor datalekken, omdat er strengere privacyregels van kracht zijn geworden. De inbreuk is gemeld bij de Zweedse data-waakhond, verklaart Folksam. Een woordvoerder van de betreffende toezichthoudende instantie  heeft aangegeven dat het de zaak aan het onderzoeken is, maar dat er nog geen beslissing is genomen om al dan niet een onderzoek te starten.

Folksam verklaart dat er tot dusverre geen aanwijzingen waren dat de gelekte informatie op een ‘ongepaste manier’ door derden is gebruikt. “Een dergelijk incident  mag echter niet gebeuren en we werken er hard aan om te voorkomen dat zoiets in de toekomst nogmaals kan gebeuren”, voegde Wikstrom toe