Zomerprognose: vooruitzichten in de Duitse verzekeringssector verbeteren

n

De verwachtingen voor de bedrijfsontwikkeling in 2023 zijn verbeterd ten opzichte van het voorjaar. De premieontwikkeling in de afzonderlijke branches is echter heel anders, zoals blijkt uit de huidige prognose van het Duitse Verbond van Verzekeraars GDV.

Verzekeraars gaan dit jaar uit van een iets hogere premiegroei dan eerder verwacht. “Voor alle branches gaan we uit van een plus van 1,3% in onze zomerprognose, na 0,4% in onze voorjaarsprognose”, zegt CEO Jörg Asmussen.Sinds het voorjaar is de situatie verbeterd, vooral bij levensverzekeringen. “De daling in koopsommen was minder sterk dan we in het voorjaar hadden verwacht. Dit verandert echter niets aan het premietekort in dit segment. Voor 2023 verwacht de GDV een daling in levensverzekeringen van 4,3% (voorjaar: min 5,5%). De aanhoudende inflatie blijft particuliere huishoudens belasten en ontneemt velen de mogelijkheid om te sparen.”

Inflatie drijft premies op bij schadeverzekeringen

Bij schadeverzekeringen drijft de algemene inflatie de kosten van claims op, wat meestal resulteert in stijgende premies. “Voor schadeverzekeraars verwachten we dit jaar een premiegroei van 6,6% (voorjaar: 5,5%). Aan de ene kant heeft de hevige concurrentie een prijsremmend effect. Maar de bedrijven kunnen zich niet volledig loskoppelen van de inflatie,” benadrukt Asmussen.

De huidige situatie van autoverzekeraars laat zien dat hogere premies alleen geen teken zijn van een gezond bedrijf. Ze stevenen dit jaar af op een verlies van meer dan 2,5 miljard euro. Dit komt doordat de verwachte premiestijging van ongeveer 3,6% niet genoeg is om de stijgende schadevergoedingen te compenseren. Deze zullen dit jaar naar verwachting met elf procent stijgen ,  vooral door hogere tarieven  prijzen voor werkplaatsen en prijzen voor reserveonderdelen.Ondanks de hoge inflatie verwacht GDV dit jaar een lichte premiegroei voor de hele verzekeringsbranche.