Ziektekostenverzekering voor honden en katten in de lift ; marktleider Reaal Dier & Zorg laat groei zien van 20%

 

Honden- en katteneigenaren kiezen er weer steeds vaker voor om een ziektekostenverzekering af te sluiten voor hun huisdier. Marktleider Reaal Dier & Zorg ziet een stijging van 20% ten opzichte van vorig jaar. De trend van de afgelopen jaren van stabilisatie lijkt hiermee ten einde. Het uitgangspunt dat elke eigenaar in staat moet zijn om zijn huisdier goede medische zorg te geven, ziet Reaal Dier & Zorg terug in het aantal nieuw afgesloten verzekeringen in de 1e helft van 2018.

De medische zorg voor honden en katten staat in Nederland op een hoog niveau. De ontwikkelingen zijn vergelijkbaar met de medische zorg voor mensen, er is steeds meer mogelijk. MRI-scans, uitgebreide gebitsbehandelingen, behandelingen van gescheurde kruisbanden (orthopedie) zijn behandelingen die inmiddels gemeengoed zijn geworden. De rekening hiervoor kan echter flink oplopen. Nota’s van 700 à 800 euro zijn geen uitzondering meer. Door het afsluiten van een ziektekostenverzekering zijn eigenaren goed voorbereid op onverwachte medische kosten.

Volledige dekking en aanvullende dekking Gebit zijn populair
Uit een analyse van Reaal Dier & Zorg blijkt dat 64% van de eigenaren, die een ziektekostenverzekering afsluiten voor hun hond of kat, kiest voor de maximale vergoeding van 90%. Een duidelijk signaal dat eigenaren behoefte hebben aan het financieel mogelijk maken van goede medische zorg. Ook is er een stijging te zien in het aantal aanvullende dekkingen. Het populairst is de aanvullende dekking voor gebit, hier kiest 34% van de eigenaren voor.

Cynthia Jensma, manager Reaal Dier & Zorg: “Vorig jaar hebben we een nieuwe verzekering geïntroduceerd die voldoet aan de huidige wensen van huisdiereigenaren. Met deze complete dekking vergoeden we nu ook castratie, sterilisatie en preventieve zorg. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om een vrijwillig eigen risico te kiezen. We kijken bij onze productontwikkeling goed naar de humane ziektekostenverzekeringen en naar de behoefte van onze klanten.”

Honden vaker verzekerd dan katten
Van de bij Reaal Dier & Zorg afgesloten verzekering, is circa 75% voor de hond en circa 25% voor de kat. Dit is al jaren het geval en vergelijkbaar met andere landen zoals Engeland, Frankrijk en Zweden. Dure onderzoeken en behandelingen bij de kat zijn echter zeker geen uitzondering. Ook de zogenaamde “binnen-kat” kan ziek worden of bijv. wat inslikken dat operatief verwijderd moet worden.
Parallel aan de financiële crisis kende huisdierverzekeringen de afgelopen jaren een terugloop. Momenteel laat de economie een positiever beeld zien en neemt de vraag naar huisdierverzekeringen weer toe. Het vertrouwen is weer terug. Tegelijkertijd stijgt het bewustzijn onder eigenaren, over de mogelijkheden van een huisdierverzekering, gestaag. Hierdoor zijn steeds meer honden en katten verzekerd van goede medische zorg.