Zakelijke verzekeringspremies stegen in tweede kwartaal 2020 met 19%, de hoogste toename ooit

  
De kosten van zakelijke verzekeringen stijgen naar een steeds alarmerender niveau, zo blijkt uit Marsh’s  Global Insurance Market Index over het tweede kwartaal van 2020. In vergelijking met midden 2019 stegen de premies gemiddeld met 19%, volgens op een toename met 14% en 11% in de twee voorgaande twee kwartalen. De cijfers werden gepresenteerd door CEO Dan Glaser van Marsh & McLennan tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. Het is de sterkste stijging sinds de introductie van index in 2012.

Glaser gaf aan dat de kosten voor Property-verzekeringen in het tweede kwartaal wereldwijd met gemiddeld 19% zijn gestegen en die voor de FinPro-lines  met maar liefst 37% stegen. In het eerste  kwartaal beliepen die premieverhogingen nog gemiddeld 15 en 26%. Ook de ongevallen(casualty) premies gingen gemiddeld omhoog, maar beduidend minder dan beide genoemde branches: 7% resp 5%. Volgens de CEO van Marsh heeft de index de verzekeringskosten vooral betrekking op de moremies voor  grote klanten, al vertonen ook de premies voor verzekeringen voor kleine en middelgrote bedrijven een ‘aanmerkelijke’ stijging maar niet zo sterk als bij de grote accounts.

“In het algemeen blijven verzekeraars aandringen op verdere tariefsverhogingen als gevolg van de sociale inflatiedruk, aanhoudend lage rendementen en een aantal grote verzekeringstechnische verliezen, waaronder Covid-19. Dit is nog vóór het hoogtepunt van het orkaanseizoen. Hoewel het beschikbare kapitaal toereikend blijft, wordt de risicobereidheid van verzekeraars verminderd omdat ze in een onzekere omgeving steeds voorzichtiger worden”, aldus  Glaser.

 Herverzekeringsprogramma’s voor calamiteiten in de piekzone van Florida stegen met 25% tot 35%. “Dit zijn enkele van de hoogste tariefstijgingen sinds 2012”, zei   Glaser, volgens wie de premies voor andere staten gemiddeld met   ongeveer 15% omhoog zijn gegaan. “Herverzekeraars zijn voorzichtig met de hoeveelheid kapitaal die ze momenteel willen blootstellen in een omgeving van grote onzekerheid. In het  algemeen blijven de wereldwijde schade- en herverzekeringsmarkten uitdagend, met versnellende prijsstijgingen en beperkende voorwaarden. In dergelijke tijden worden onze adviezen en oplossingen als makelaar  nog belangrijker ‘, aldus   Glaser.