WTW-onderzoek: Capaciteit voor krediet- en politieke-risicoverzekeringen (CPRI) op hoogste niveau ooit

Tegen de achtergrond van verstrekkende wereldwijde politieke en economische onzekerheid heeft de markt voor krediet- en politieke-risicoverzekeringen (CPRI) toegang tot meer capaciteit dan ooit tevoren.  De theoretische maximumcapaciteit neemt over de hele linie toe, wat de veerkracht en diepte van de CPRI-markt aantoont, meldt WTW in haar Credit and Political Risk Insurance Capacity Survey and Market Update.  

Volgens WTW heeft de capaciteit voor krediet- en politieke risicoverzekeringen (CPRI) een recordhoogte bereikt na een piek in het afgelopen jaar. Volgens WTW hebben nieuwkomers op de markt en aanzienlijke stijgingen van de brancheomvang  de groei van de voor CPRI-kopers beschikbare capaciteit aangedreven.

Uit het onderzoek blijkt dat de totale nominale CPRI-capaciteit per 31 januari 2023 aanzienlijk is toegenomen met:

  • Ongeveer $ 4 miljard  capaciteit beschikbaar per transactie, tegenover $ 3,4 miljard op dit tijdstip vorig jaar (20% stijging);
  • 17% stijging voor transactionele handelskredieten (tot $ 3 miljard);
  • 37% stijging voor niet-handelskredieten (tot $ 2,2 miljard);
  • Totale capaciteit voor politieke risico’s stijgt met bijna 15% tot bijna $ 4 miljard

Stijging van de capaciteit voor alle looptijden in het algemeen, maar er is een bijzondere groei waar de nominale capaciteit voor looptijden van 15 jaar $ 2,5 miljard bedraagt tegenover $ 1,8 miljard  in het voorgaande jaar (37% stijging).

Bij de vragen over de blootstelling hebben 32 CPRI-verzekeraars hun top drie van landen opgesomd, met de VS, het Verenigd Koninkrijk en Nigeria op de eerste, tweede en derde plaats.  Alle respondenten noemden hun grootste sectorale blootstelling, namelijk – in dalende volgorde – financiële instellingen, overheden, olie en gas.

“Het feit dat we een aanhoudende en gestage toename van de capaciteit binnen de CPRI-markt zien, duidt op de stabiliteit ervan en op het vertrouwen van de markt in deze sector”, aldus Emma Coffin, Head of Broking, Global Financial Solutions bij WTW. “Elk van de drie belangrijkste CPRI-risico’s, contractfrustratie, transactiekrediet en politiek risico, hebben de afgelopen twee decennia een groei doorgemaakt door verschillende marktcycli, over de COVID-19 pandemie en de daaruit voortvloeiende lockdowns heen.

“Olie en gas is van de eerste plaats naar de derde plaats gezakt wat betreft de grootste sectorrisico’s en dit onderzoek wijst ook op een duidelijke stijging van hernieuwbare energiebronnen en ESG, met een positieve verschuiving in het aantal markten dat in staat is klanten met uitdagende financieringsstructuren te ondersteunen.  Wij voorzien dat al deze positieve trends zich in 2023 zullen voortzetten.”

Het volledige onderzoek kan hier worden gedownload here.